Jeste li za Katsu Sando s Wagyu govedinom, klasični ili možda sushi s jagodama, lososom i mangom? Volite tempuru, gyoze, wok, pad-thai ali i poke koji spaja ananas i tunu? Jeste li već kušali rižine slastice Mochi ili Mochi sladoled? Intrigira li vas azijski burger, onigiri ili nikad bogatija ponuda ljetnih osvježavajućih koktela? Sve navedeno i još more egzotičnih kreacija čeka vas od 15. do 25. lipnja na prvom Asian Street Food Festivalu
Kao što se već pročulo, u Zagrebu idućeg četvrtka, 15. lipnja, počinje prvi Asian Street Food Festival koji je i prije službene najave privukao svekoliku pažnju, a moramo priznati da ga i mi s nestrpljenjem iščekujemo. Na šarmantnom, svima omiljenom Trgu Josipa Jurja Strossmayera posjetitelji će ovaj put moći kušati, omirisati i svim čulima osjetiti ljepotu i bogatstvo Azije. Sve to zahvaljujući strastvenoj i nepokolebljivoj ekipi kreativaca i gurmanskih entuzijasta iz agencije Kokoš ili jaje koji nakon 11 godina Fuliranja, 7 godina Burger festivala i dvije godine Pizza festivala, Zagrepčanima i svim gostima glavnoga grada donose prvi street food festival posvećen azijskoj kuhinji.
Osim ljubitelja azijskih specijaliteta, zanimanje za ovaj festival je veliko i među sudionicima. Tako se festivalska postava svakim danom širila, a chefovi uzbuđeno pripremali menije. Sada, kad je prva azijska reprezentacija ekipirana, s velikim zadovoljstvom vam možemo najaviti kako će posjetitelje dočekati 11 kućica: Jellyfish in Space, Sushi & Poke by Soho, Thai Thai, Purple Monkey, Asian Burgers by Mate Janković, Full Circle Katsu by Marko Palfi, Bite of Fun by Melkior, K-dog, Picnic Craft Bar, Gingle Bells i Central bar. Svima njima prvi Asian Street Food Festival idealna je platforma za istraživanje i kreativno izražavanje, a posjetiteljima pak jedinstvena prilika kušanja širokog i jedinstvenog izbora azijskih specijaliteta na jednome mjestu.
Chef Marko Palfi je posebno uzbuđen zbog sudjelovanja na festivalu azijske hrane u Zagrebu jer je svoje prve gyoze radio u kultnom restoranu „Prasac“ prije desetak godina dok je koncept azijske hrane bio relativno nepoznat u Hrvatskoj. Također, veliki je zaljubljenik u Aziju i često putuje na Istok kako bi isprobavao nove okuse. U Mundoaki, koja je prva donijela koncept street food restorana u Hrvatsku, gostima je približio azijska jela i klasike poput woka i katsu sando sendviča koje će predstaviti na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu u Zagrebu. Radi se o japanskom sendviču koji se tradicionalno priprema sa svinjskim kotletom paniranim u panko krušnim mrvicama, prženim i posluženim u mekanom tostu. Budući da sando na japanskom znači sendvič, Palfi je pripremio četiri različite varijante koje su spoj hrvatskih i azijskih namirnica, marinada i začina.
“U ponudi je pileći katsu paniran u hrskavim panko mrvicama, poslužen uz tradicionalni azijski tonkatsu umak i našu varijantu japanske majoneze. Osim piletine, u ponudi je i sendvič od crne slavonske svinje u kojem koristimo svinjetinu hrvatskog proizvođača „Sin ravnice“ čime nastavljamo svoju priču isticanja kvalitetnih hrvatskih proizvoda. Za ljubitelje ribe u ponudi je i sendvič s paniranim i prženim lososom, a posebno nas veseli katsu s japanskom Wagyu govedinom. Najukusnija i najskuplja govedina na svijetu koja je posebna zbog svoje specifične prošaranosti masnoćom koja se topi u ustima. Posebna se pažnja posvećuje ishrani goveda, a u proizvodnji mesa se slijede stroga pravila kako bi meso bilo naviše moguće kvalitete. Ovaj Katsu Sando s Wagyu govedinom je pravi primjer naše filozofije pružanja restoranskih iskustava korištenjem kvalitetnih namirnica u street food formi”, zaključuje Marko.
Premijerno sudjelovanje na Asian Street Food Festivalu s uzbuđenjem čeka i ekipa iz Street Food & Cocktail Bara Jellyfish in Space koji su oduševili zagrebačku gastro i barsku scenu još u ljeto 2021. kad su otvorili lokal u Martićevoj. Vlasnici Ivan Klepić i Tomislav Sulić ostvarili su tada svoju želju ponuditi Zagrebu novi koncept koji će kombinirati najbolje iz street fooda i bara uz prihvatljive cijene i ugodnu atmosferu.
“Mi smo fuzija naših putovanja kroz koja smo i dobili brojne ideje. Iako na prvu djeluju nespojivo, baš kao i meduza u svemiru, ako zagrebete ispod površine doživjet ćete i uživati u rapsodiji nespojivih okusa” – kažu u Jellyfishu. Stoga ako ste ljubitelj fantazije i volite eksperimentirati – obožavat ćete njihove kreacije. “Našim novim sushijem nastavljamo fuziju zanimljivih spajanja različitih okusa. Ovo ljeto vas vodimo u galaksiju svježih voćnih okusa”, ističu iz Jellyfisha dodajući kako su inspiraciju za novi meni pronašli u ljetu i svemu lijepome što nam ljeto donosi. “Poseban naglasak je na svježim, ljetnim koktelima i sushiju koji su jedinstveni i specifični po svojim svježim sastojcima – jagodama, breskvama i marakuji.”
Na Asian Street Food Festivalu Jellyfish in Space imat će ekskluzivno predstavljanje nove ponude ljetnih rolica nakon čega će se ponuda naći i u Jellyfish In Space restoranu. Silno smo nestrpljivi kušati Jellyfish Sushi rolice: Futomaki surimi (sushi u tempuri s rakovim mesom), Crispy losos (pečeni losos i rakovo meso blendano s majonezom), a zasigurno će veliko zanimanje izazvati i sushi kojim vas vode u galaksiju različitih voćnih okusa. To su: Cosmic Berry – sushi s jagodama, lososom, mangom, Starburst – sushi s lososom, breskvama, jabukama i umakom od marakuje, te Luna – vege uramaki, jagode, krema od vrhnja i breskve. Za ljubitelje tempure pripremili su pak kozice u tempuri s pet različitih umaka. Posjetitelji Asian Street Food Festivala moći će kušati i njihove ljetne koktele: Bergamote Fizz, Jelly Lagoon, Lucky Strawberry i Tropical Heaven. Bit će tu i pjenušavi kokteli: Jelly Bubbles, Lady’s Favorite, Cherry Love i Pinky Dream.
Kad smo kod koktela, uvijek vedra i originalna zadarska ekipa iz Picnic Craft Bara će na Asian Street Food Festivalu predstaviti svoje autorske koktele od kojih izdvajaju Medicine i Coast Card, a posvetu Aziji ispisuju novim koktelom Wabi Sabi. “Picnic obožava Azijsku hranu, mada ne prihvaća nesavršenost, što nije slučaj kod Japanaca koji prihvaćanje nesavršenosti nazivaju Wabi Sabi. Picnicov Wabi Sabi je ipak savršen, je li zbog domaćih ili azijskih sastojaka, iskušajte sami”, kažu, te dodaju da posebnost koktelu daje zadarska trešnja ubrana u Picnicovom dvorištu.
Svoje vjerne obožavatelje i na ovom će festivalu nikad bogatijom ponudom svojih fenomenalnih koktela za koje se redovito traže repete, uveseljavati uvijek odlično raspoloženi i inspirirani momci na Gingle Bells kućici. Savršeno ohlađeno Staropramen pivo, vrhunska vina Šoškić i sve što vam žedno grlo zaželi, pronaći ćete na Central baru.
Naravno da ova azijska bajka ne bi bila potpuna bez tajlandske kuhinje, a za nju će se pobrinuti Thai Thai, tajlandski street food restoran smješten u srcu Zagreba, u Varšavskoj. Restoran nudi autentične tajlandske okuse, s tradicionalnim tajlandskim jelima koja pripremaju originalne tajlandske kuharice u otvorenoj kuhinji. Otkako je otvoren prije samo tri mjeseca, Thai Thai postao je omiljeno mjesto za sve koji traže iskustvo autentične tajlandske ulične hrane. Uz opuštenu atmosferu i predanost pružanju okusa Tajlanda, restoran je brzo ostavio traga na dinamičnoj kulinarskoj sceni Zagreba.
Na Asian Street Food Festivalu, Thai Thai će ponosno predstaviti svoja najprodavanija jela. Posjetitelji se mogu prepustiti aromatičnim i pikantnim okusima Pad Thaija, omiljenog jela s prženim rezancima koje savršeno uravnotežuje pikantne okuse s daškom slatkoće. Uz to, pikantni, kremasti i aromatični Green Curry prožet tajlandskim biljem i začinima, odvest će posjetitelje na užurbane ulice Bangkoka, te Thai Basil Chicken, popularno tajlandsko jelo koje mami nepce svojim živim okusima. Sadrži mljevenu piletinu prženu s aromatičnim listovima tajlandskog bosiljka, češnjakom i čili papričicama, stvarajući skladnu ravnotežu slanih i začinskih nota. Posluženo s rižom od jasmina, ovo jelo nudi zadovoljavajući i autentični okus Tajlanda. U najavi je i jedno slatko iznenađenje.
Svi ljubitelji sushija i pokea na Asian Street Food Festivalu doći će na svoje zahvaljujući ekipi iz Soho Sushi & Poke, lokala koji se nalazi u Palmotićevoj ulici u sklopu poznatog Good Food-a. Soho Sushi & Poke svakodnevno priprema i ručno radi sushi i poke, a isprofilirao kao pristupačan i zabavan najmlađoj i najširoj publici jer, kako kažu, “Riječ je o fenomenalnom formatu u kojemu se može uživati u svježoj hrani i maštovitim okusima”.
Na Festivalu će predstaviti 3 vrste Pokea: Tuna supreme, Salmon in Green i Spicy chicken, zatim 6 vrsta Uramakija: Philadelphia, Ebi original, Chicken teriyaki, Tiger roll, Hawaii roll i Soho spicy tuna. Ponudit će i Philadelphia fry, te Spicy tuna fry. Ljubitelje slatkog oduševit će njihovi Mochi sladoledi: Coconut, Honey Roasted Pistachio, Mango Passionfruit i Belgian Chocolate & Hazelnut. “Specijalno na Festivalu po prvi put predstavljamo naš Soho Aloha roll. Special rolica sa tunom, ananasom, avkokadom i posebnim umakom kojeg smo razvili za naš ljletni menu. Isto kao što je poseban dodatak naše Soho Aloha rolice, ananas je jedan od glavnih protagonista nešeg Tuna Supreme Poke bowla kojeg isto tako predstavljamo na festivalu. Ananas i tuna, sljubljuju se u kombinaciji naše sushi riže i ostalih klasičnih i ukusnih dodataka.”, otkrili su nam.
Koreanske delicije bit će zastupljene na kućici K – dog od kojih doznajemo da posjetiteljima spremaju Korean hot-dog i neodoljivu slasticu od riže – mochi. Egzotičnu verziju burgera za ovu prigodu priprema ekipa iz Asian Burgers by Mate Janković, a poznavajući našeg neumornog i više no ikad inspiriranog chefa, sigurni smo da će i ovaj put naići na vojsku obožavatelja.
Na Asian Street Food Festivalu posjetitelje će svojom kreativnošću i zaigranošću dočekati i popularni Purple Monkey iz zagrebačke Tomašićeve ulice. Svestrani chef Tomislav Bilić idejni je tvorac svih kulinarskih kreacija u Purple Monkeyju i poziva posjetitelje da urone u egzotičan svijet slobode i divljine. “Na Asian Street Food Festivalu ćemo se predstavit kao Gyoza bar by Purple Monkey i ponuditi 5 vrsta gyoza – gyoze s patkom, s piletinom, sa svinjetinom, s povrćem i slatke gyoze s jabukama. Gyoze će biti pripremljene na dva načina: pržene i parene. Osim gyoza ponudit ćemo i hrskavu karaage piletinu, s coleslaw-om u brioche pecivu. Specijalno za Festival ponudit ćemo više vrsta gyoza nego što imamo u standardnoj ponudi i gosti će moći sami birati način pripreme gyoza i količinu koju žele: 6, 12 ili 24 komada”, otkriva nam chef Tomislav Bilić.
Vlastitu viziju azijskog tapas bara u Zagrebu će predstaviti i Bite of Fun by Melkior – ASIAN TAPAS BAR. Oni će ponuditi četiri vrste Onigirija : Onigiri Maguro (pržene rižine rolice s tartarom od tune) Onigiri Ikura (s tartarom od lososa), Shiromi Onigiri (s tartarom od bijele ribe) te Tofu Onigiri (sa dimljenim tofuom) i četiri vrste Yakimeshi no Kyūbu, odnosno sushi kocki sa tartarom od tune, lososa, bijele ribe i dimljenog tofua. Bite of Fun je street food brend tvrtke Peko Peko Bar razvijen u suradnji s poznatim kuharima Melkiorom Bašićem, Damirom Tomljanovićem i Mariom Mandarićem. “Osim naše ponude hrane, ponosni smo što surađujemo s nekim od najboljih barmena u industriji koktela, za ovaj festival je naš Hrvoje Rihtarić pripremio ultrasupernajbolji azijski koktel od marakuje pod nazivom Mizu no Yūwaku”, kažu nam.
Kao i svaki festival koji organiziraju kreativci iz agencije Kokoš ili jaje, i Asian Street Food Festival bit će originalan i idealan spoj gurmanske ponude, glazbenog i edukativnog programa, urbane atmosfere i pozitivne energije.
Posebno emotivnu notu cijelom će festivalu dodati Samsung. Broj napuštenih životinja koje čekaju na udomljavanje raste iz dana u dan. Upravo iz tog razloga, tvrtka Samsung Electronics pokrenula je kampanju naziva „Vidi više od boje“ u suradnji s nekoliko hrvatskih, srpskih i slovenskih udruga za zaštitu životinja kako bi pomogli u zbrinjavanju životinja koje traže stalni dom. U dva mjeseca trajanja kampanje udomljen je 61 pas, i što je najvažnije skrenuta je pažnja na skloništa što će zasigurno doprinijeti daljnjem pozitivnom trendu.
Tijekom Asia Street Food festivala, u srijedu, 21. lipnja od 16.30 sati Samsung će zajedno s predstavnicima udruga za zaštitu životinja u Samsung S23 mobilnom paviljonu na Strossmayerovom trgu održati finale kampanje „Vidi više od boje“ i predstaviti pobjednike kreativnog natječaja. Tijekom kampanje brojni vlasnici kućnih ljubimaca slali su kreativne uratke i tako doprinijeli širenju poruke o ljepoti suživota sa svojim krznenim prijateljima. Pozivamo sve vlasnike pasa i one koji to tek žele postati da se pridruže u Samsung kutku na Asia Street Food festivalu sve do 20.00 sati. Dok će vlasnici uživati u osvježavajućim napicima i ukusnim delicijama, psi će se moći rashladiti u prigodnom bazenu i dog baru, a nezaboravne trenutke sa svojim kućnim ljubimcima moći ćete ovjekovječiti u kutku za fotografiranje, gdje će biti izložene i neke od najupečatljivijih fotografija nastalih u sklopu kampanje.
Za odličnu atmosferu od podneva do ponoći, kao i uvijek bit će zaslužan glazbeni program koji je, kao i na nedavnom Pizza Festivalu, pod selekcijskom palicom velikog gurmana i glazboljupca Ozrena Kanceljaka. On će nas, najavljuje, provesti kroz razna razdoblja i žanrove, ali i kroz azijsku diskografiju. Osim uživanja u hrani, zabavi i kulturi, posjetitelji će moći sudjelovati u gastro radionicama, a najmlađe posjetitelje također očekuju kulinarske i umjetničke radionice te brojni edukativno-kreativni sadržaji u sklopu festivalske Kids Zone.
Budite s nama dio azijske bajke, pridružite nam se od 15. do 25. lipnja svakog dana od podneva do ponoći. Dočekajmo zajedno ljeto uz fenomenalnu klopu, neponovljive koktele, u opuštenoj i vedroj vibri – ulaz je besplatan, a Azija nikad nije bila bliže!
Za svakodnevne novosti pratite Asian Street Food Festival na društvenim mrežama instagram
i Facebook.
GLAZBENI PROGRAM
četvrtak 15. 6. – SUMMER IN SIAM – DJ Ozren Kanceljak
petak 16. 6. – HARUM SCARUM – DJ Robert Mareković
subota 17. 6. – WOK ON THE WILD SIDE – DJ Jazzozo
nedjelja 18. 6. – GOA GLORY
ponedjeljak 19. 6. – LION ROCK
utorak 20. 6. – HANOI CHILL
srijeda 21. 6. – KHAMENA S RHAMENA
četvrtak 22. 6. – SAMBA CURRY – DJ Ozren Kanceljak
petak 23. 6. – SUSHI GROOVE – DJ Bocca Sofistifunk
subota 24. 6. – GUMBAO DISCO – DJ Mirzaisfab
nedjelja 25. 6. – WOK ME UP BEFORE YOU GO GO
.
Fotografije: Press Asian Street Food Festival