Zašto je dobro piti sok od krastavca

Voda ili sok od krastavca nije samo piće koje hladi i osvježava tijelo tijekom vrućih dana, već ima i mnoge druge blagotvorne učinke na organizam. Stoga vam u nastavku otkrivamo zašto bi ga bilo dobro pripremiti što prije te kako to učiniti.

Krastavci sadrže puno vode – obično preko 90%. No, osim toga, sadrže mnogo magnezija (13 mg/100 g), kalcija (16 mg), kalija (147 mg) i nešto željeza. Osim toga, kalij i magnezij u krastavcima su u vrlo dobrom odnosu s natrijem koji je važan za izbacivanje viška vode iz organizma i oslobađanje od stresa na srce. Zahvaljujući tome, krastavci čiste crijeva, jačaju imunološki sustav i vezivno tkivo, pomažu kod opeklina od sunca i ublažavaju probleme s očima.

Sukladno tome, sam sok od krastavca ima brojne zdravstvene dobrobiti. Tako povoljno djeluje na tanko crijevo, bubrege, pluća i kožu te snižava šećer u krvi. Znanstvenici također proučavaju učinak različitih tvari u krastavcima na prevenciju određenih vrsta raka.

Sok od krastavca je pogodan i za negu kože!
Naime, sok od krastavca blagotvorno djeluje kod upala kože i opeklina, a ponegdje se koristi i kao tonik za oči. Sve što trebate učiniti je namočiti maramicu u ovaj sok i staviti je na oči ili utrljati sok u kožu i pričekati da se osuši.

Osnovni recept za sok od krastavaca:
Ogulite krastavac, pa ga narežite na sitne komade i stavite u blender. Zatim dobivenu smjesu procijedite kroz finu cjediljku, najbolje čistu gazu, da dobijete bistru tekućinu i voda od krastavaca je gotova. Ostalo je još samo ohladiti i poslužiti.

Ovaj osnovni recept naravno možete obogatiti na razne načine dodavanjem drugih zdravih namirnica, raznog voća i začinskog bilja. Recept za jedan takav osvježavajući napitak slijedi u nastavku.

Osvježavajući napitak od krastavaca

Sastojci:
5 krastavaca
6-7 šalica vode
½ ananasa
sok od limuna ili limete
svježa menta (po ukusu)
med (po želji)
kockice leda (po želji)
nekoliko kriški krastavaca i komadići ananasa kao prilog

Priprema:
U blender ulijte vodu, dodajte komadiće narezanog krastavca, ananasa i listiće svježe mente i dobro promiješajte (ako je količina prevelika, pripremite u dva dijela).

Procijedite smjesu da dobijete “čistu” vodu pa dodajte sok od limuna ili limete te nekoliko svježih kriški krastavca i ananasa. Promiješajte i ohladite.

Ako se odlučite za zaslađivač, iscijedite sok od limuna/limete u manju posudu i umiješajte željenu količinu meda. Miješajte dok se med potpuno ne otopi i sjedini sa sokom. Zatim smjesu ulijte u vodu i dobro promiješajte. Po želji poslužite s nekoliko kockica leda. Čin-čin!

Izvor: Aktivni.si