Parafin se najčešće koristi za jabuke, stoga je vrlo važno naučiti odabrati najbolje primjerke i minimalizirati štetno djelovanje ovog sastojka. Problem sa ovim sastojkom je što se teško prerađuje, čak ni jetra nije u stanju otopiti ovu ljepljivu masu.
Provjerite je li jabuka oštećena
Jabuka je već pokvarena ako su na njezinoj površini vidljive trule, tamnosmeđe mrlje koje su vrlo meke na dodir. No sitne točkice ili izblijedjela kožica uopće ne znače da je jabuka “loša”, već je to prirodna karakteristika zrelog voća.
Nježno prebrišite mjesto na kojem se nalazi sumnjiva mrlja i uvjerite se da je doista riječ o truleži, a ne o prljavštini. Tragovi udaraca mogu biti manji i plići pa ih neće biti problem ukloniti nožem. Ali ako na jabuci postoji veliko udubljenje ili veća meka površina, onda je najvjerojatnije trula i to ne samo na površini.
Obratite pozornost na boju
Pretjerano svijetla boja jabuke znak je upozorenja, jednako kao i kada je “savršeno” ujednačena. Sve to ukazuje da je voće podvrgnuto snažnom kemijskom tretmanu. Stoga je najbolje birati voće koje nije presvijetlo, koje je zapravo manje privlačno oku, ali izgleda prirodnije.
Pregledajte kožicu ploda
Koža jabuke nije samo čvrsta, već je i suha i ne smije biti ljepljiva. To je pokazatelj da voće nije tretirano voskom ili parafinom. Postoji nekoliko jednostavnih načina uklanjanja parafina. Najlogičnije je oguliti kožu. Drugo, možete staviti voće u posudu, uliti vodu i ostaviti da stoji sat vremena. Na taj način će se štetne tvari otopiti na površini. I na kraju, možete navlažiti ubrus jabučnim octom ili limunovim sokom i obrisati voće.
–
Foto: Freepik