Najbolje atrakcije u Dohi za kratki boravak

u dohi

Na našem putu na Sejšele letili smo preko Dohe i imali smo malo duže čekanje na aerodromu. Čim smo to vidjeli krenuli smo u istraživanje kako posjetiti ovaj grad pa vam donosimo informacije.

Naš avion je slijetao u Dohu nešto prije 19 sati i znali smo da imamo samo dva termina za organizirani razgled grada – u 20 sati i zadnji u 21:30. I to ako budu slobodni naravno. Ono što je najbitnije je da imate minimalno 6 sati u transferu u Dohi te da ne slijećete kasno navečer.

Kako doći na desk?

Kad sletite odite najnormalnije na transfer i naći ćete se u onom dijelu gdje je velika žuta maskota. Od tuda krenite prema restoranima i vidjet ćete s jedne strane mjenjačnicu (strava od tečaja) i preko puta pult Discover Quatar. Tu pokažete kartu i oni vam odmah kažu da li možete ići u razgled te u kojem terminu. Imate tijekom dana ima 8 polazaka, prvi je u 8 sati, a zadnja u 21:30
Cijena je 115 katarskih riala, što je 32 eur. Možete platiti kreditnom karticom ili njihovom valutom, druge valute ne primaju.

Pogled iz aviona

Noćni razgled

Iako smo mislili kako ćemo uspjeti uloviti onaj termin u 20 sati, na njemu nije bilo više mjesta (kasnije smo saznali da je bilo 30 ljudi) tako da smo išli sa zadnjim terminom. I to je bio pun pogodak! Išli smo samo nas troje i mladi bračni par iz Čilea. Uvijek se ide autobusom tako da smo imali cijeli autobus za sebe 😊. U busu dobijete piće (vodu i sokove).

Vodič nam je bio Brian, Britanac koji živi 15 godina u Dohi i bio je odličan. Em super razgovjetno priča engleski, em je čovjek skroz simpa. Čak nam je i pjevao u teatru te nas okolo slikao da budemo zajedno na fotkama.

Kako je bio noćni obilazak i zadnji termin, obilazak je malo izmjenjen pa smo prvo išli pogledati Muzej islamske umjetnosti. Ovo je samo naravno vanjski obilazak gdje imate i pogled na impresivan horizont Dohe.

u dohi
Muzej islamske umjetnosti

Nakon toga smo išli pogledati deve usred grada, koje su već odmarale. Tu smo se kratko zadržali i onda nastavili na tržnicu tržnicu Souq Waqif gdje možete iskusiti živo nasljeđe i tradiciju grada. Uživali smo šetati kroz uske uličice i razgledavati raznoliku ponudu. Tu smo zapravo prvi put osjetili puls grada i uživili se u tamošnji život. Naravno, odmah smo pokupovali i nekoliko suvenira.
Inače je ovo zadnja stanica, ali kako je naš razgled trajao do 00:30 tržnica bi bila zatvorena da je bila po normalnom rasporedu.

Katara Cultural Village

Za kraj smo se prevezli u moderni dio grada i vozili se među svim onim šarenim neboderima koje smo promatrali u daljini. Zadnja stanica je bio Katara Cultural Villagea koji je najveći i najviše dimenzionalni kulturni projekt u Kataru. Tu smo prvo obišli Plavu džamiju koja je najstarija zgrada koja se tu nalazi izgrađena 2008. godine. Dakle, iako izgleda staro, nije.
Nastavili smo šetnju kroz selo i došli do kipa prirode, te kasnije uživali u glazbenoj fontani na glavnom trgu sela. I tako 3 sata brzo prođe pa samo se nakon toga vratili na aerodrom.

u dohi
Katara

Sve je točno, nema kašnjenja i ne morate se bojati da ćete zakasniti.
Krajem ožujak je navečer bilo friškasto, tako da smo imali duge rukave za razgled. Još smo imali i sreće jer je dan ranije padala kiša.

Kip prirode

Zašto je Doha dobar izbor za živjeti?

Vodič Brian nam je ispričao zašto voli ovaj grad, a na prvom mjestu to je sigurnost. Kaže kad je pvi put došao gledao je jednog čovjeka kako sjedi za laptopom u kafiću kad se u jednom trenutku digao i otišao do wc-a te ostavio apsolutno sve za stolom. Nije mogao vjerovati i gledao kad će to netko uzeti, no tamo nitko ne krade. Danas kaže da ni on sam ne zaključava auto kad negdje dođe, samo ga parkira. A cijena benzina je 1 dolar po litri.

Čistoća grada je druga odlična stvar i zaista nigdje nije bilo nikakvog papira ni smeća, čak ni oko tržnice. Kaže da nema ni poreza, a zdravstvo je besplatno. Javni transport je odličan bilo da se vozite busom, metroom ili taxijem. Rekao je da je cijena metroa 1,5 eur za cijeli dan i nebitno koja duljina vožnje i koliko stanica.

Ono što je skuplje je stanovanje. Kaže ne tako kao London ili New York, ali da je skupo.
A ono što je jako skupo je alkohol. Imaju barove i klubove i tamo se može piti alkohol ali to i jako košta.

u dohi
Policijska stanica u sklopu tržnice u Dohi
Fun fuct:

Struja je ovdje došla tek 1952. godine, a danas sve svijetli u raznim bojama.

Na aerodromu

Ako ste prekratko u transferu u Dohi ili ste u noćnom transferu pa cijelo vrijeme morate provesti na aerodromu, aerodrom je velik i ima svašta, Nama definitivno najljepše mjesto je Tropical Garden koji se nalazi na gate C 55. Ima šatora, klupica, panjeva… pomislite stvarno da ste u prirodi.

Tropical Garden na aerodromu

Tamo u blizini je i quiet room ako vam to više odgovara za spavanje. Stolice za spavanje nama i nisu bile najudobnije pa smo legli na pod. A tamo smo bili jer je garden bio sav zauzet (nevjerojatno koliko ljudi je bilo na aerodromu u ponoć, kao da je 15 sati).

Punktovi s pitkom vodom

Na aerodromu ima na jako puno mjesto pitke vode, gotovo kod svakog toaleta.

Tekst: Branka BH, Foto: Dejan H