Plavi zmaj u Portugalu

plavi zmaj

Portugal je zemlja bogate kulture i magnetske prirode koja privlači turiste iz cijelog svijeta. Na popisu mjesta vrijednih pažnje nalazi se rijeka Odeleite ili Plavi zmaj.

Rijeka Odeleite nalazi se u općini Castro Marim, u Algarveu, Portugal. Duga je oko 148 kilometara i dio je sustava rijeke Guadiana. Izvire na planini Serra do Calderao i ulijeva se u rijeku Rio Guadiana, te na kraju utječe u Atlantski ocean.

Dok ste na obalama ove rijeke izgleda sasvim obično, kao i većina rijeka. Tu je čista, bistra voda, šuma, zelenilo, mir i tišina. Čarolija se otkriva tek kad se rijeka pogleda iz ptičje perspektive. Tada se jasno vidi da izgleda kao veliki zmaj.

Izgradnjom brane, kasnih 1990-ih, na ovoj rijeci nastala je svojevrsna “akumulacija” koja, gledano iz ptičje perspektive, nevjerojatno podsjeća na zmaja. Ovisno o količini nakupljene vode, crta se više ili manje jasno. Na vidljivost “vodenog zmaja” također utječe okolni krajolik i tamnoplava boja. Algarve je regija bogata prirodnom vegetacijom koja uspijeva pod utjecajem vjetrova nabijenih oceanskom vlagom. Međutim, šumska politika, monokultura borova i eukaliptusa i desetljeća razornih požara pretvaraju ovu zemlju u neplodnu pustoš.

Kako je otrkivena?

Malo je ljudi znalo da rijeka ovako izgleda sve do objave fotografije koju je snimio britanski fotograf Steve Richards 6. lipnja 2010. godine (fotografija je postala viralana tek 2015.). Ovaj prekrasan prizor otkrio je dok je letio avionom iznad ovog dijela Portugala na letu od Amsterdana do Marakeša.

Nakon šta je podijelio fotografije interes za ovu rijeku je porastao. Kinezi su posebno oduševljeni ovom rijekom obzirom da je poznato kako simbol zmaja ima snažno značenje u kineskoj tradiciji. Vjeruje se da najveći broj turista koji dolazi radi rijeke, dolazi iz Kine.

plavi zmaj
Rijeka Odeleite ili Plavi zmaj

U blizini brane nalazi se prekrasan mali grad Odeleite s nekoliko zanimljivih atrakcija. Ovdje je vrlo poznata crkva majka sagrađena 1534. godine. Osim toga, odredište je i dom nekih rimskih arheoloških ostataka. Odeleite je danas, ponajviše radi rijeke, pravo malo turističko mjesto s bogatom ponudom.

A znate li da postoji i zmajevo voće?

Foto: Facebook