Zmajevo voće

zmajevo voće

Zmajevo voće je tropsko voće koje je posljednjih godina sve popularnije, a poznato je i pod imenom pitaja. Biljka je porijeklom iz Meksika i Južne Amerike, a danas se uzgaja u cijelom svijetu te se može kupiti i kod nas u bolje opskrbljenim dućanima.

Zmajev plod raste na kaktusu Hylocereus, također poznatom kao kraljica Honolulua, čiji se cvjetovi otvaraju samo noću. Kaktus cvjeta od lipnja do rujna, a njegovi cvjetovi su među najvećima na svijetu, s promjerom od 25 centimetara i duljinom od 30 centimetara.

Izvor: Pixabay

Okusom i teksturom je najbliže kiviju, no varira po slatkoći. Određene vrste pitaje su slađe, dok su one druge kiselkaste.
Dvije najčešće vrste imaju svijetlo crvenu kožu sa zelenim ljuskama koje nalikuju zmaju – otuda i naziv. Najrasprostranjenija sorta ima bijelu pulpu s crnim sjemenkama, mada postoji i manje uobičajena vrsta s crvenom pulpom i crnim sjemenkama. Druga sorta – koja se naziva voće žutog zmaja – ima žutu kožu i bijelu pulpu s crnim sjemenkama.

Izvor: Unsplash

Zanimljivost: Legenda kaže da je zmajevo voće nastalo kada su zmajevi u odlučujućim trenucima borbe bljuvali pobjedonosnu vatru, a na kaktusima na koje je vatra pala – niklo je voće. Smatralo se da onaj ko pojede zmajevo voće postaje i sam snažan poput ovog mitskog bića. I danas ovo voće simbolizira ekstremnu snagu, borbenost i pobjedu.

Izvor: Pixabay

Kako jesti zmajevo voće?
Odaberite zrelo voće sa svijetlo crvenom, ravnomjerno obojenom kožom koja blago djeluje kada se stegne. Upotrijebite oštar nož i režite ravno kroz plod, režući ga na pola. Možete žlicom jesti voće s kože ili oguliti kožu i narezati pulpu na male komade.
Također, može se dodati u smoothie, jogurt ili voćne salate. Kora nije jestiva.

Zmajevo voće preporučuje se zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti, a ima i potvrđene zdravstvene dobrobiti:

• Pitaja jača imunološki sustav. Bogata je vitaminom C i vlaknima koja pomažu zdravlju općenito.
• Zmajevo voće pomaže kod probave. Zbog bogatstva vlaknima, pitaja pomaže kod probave hrane, studije pokazuju da Pitaja potiče rast probiotika.
• Pitaja pomaže kod snižavanja razine glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2. Istraživanja pokazuju da glukoza pronađena u zmajevom voću pomaže u kontroli razine šećera u krvi kod dijabetičara.
• Zmajevo voće sprječava nastanak raka koji uzrokuju slobodni radikali. Pitaja je bogata mineralima i vlaknima koja potpomažu probavu, čiste toksične sastojke te sprječavaju pojavu raka debelog crijeva.
• Pitaja kao antioksidans. Prisutnost visoke razine vitamina C, minerala i pitoalbumina smatra se važnim u borbi protiv slobodnih radikala te ima antioksidativna svojstva.
• Zmajevo voće pomaže u kontroli razine kolesterola. Zmajevo voće također je bogato flavonoidima za koje se zna da imaju povoljne učinke protiv kardio bolesti.

Pitaja- budi jak poput zma(i)ja!

Foto: Freepik, Pixabay, Unsplash