Kronut i Sourdough lasagne hit su ovogodišnjeg adventa

kronut

Zagrebački Advent već u prvim danima posjetile su stotine tisuća ljudi i rekordi se ruše. Među brojnim kućicama, one Boogieve pri samom su vrhu posjećenosti. Boogiev tim ove godine na dvije lokacije, Fuliranju i Fooling Around Zagreb, predstavlja jela i koktele koji su savršen bijeg od svakodnevne gastro ponude. Poseban hit su Kronut i Sourdough lasagne.

Na Strossmayerovom trgu i Fuliranju Kronut je već kao doma. Ova kombinacija croissanta i donuta, tj. croissant tijesta i donut oblika radi se tako da se u tijesto “laminira” maslac više puta kako bi se dobili slojevi tijesta i maslaca. Nakon dizanja slijedi prženje i naposlijetku punjenje željenim kombinacijama.

Ovog Adventa u ponudi su Kronut s čokoladom i medenjacima. Sastoji se od čokoladne kreme s okusom medenjaka, karamele od mliječne čokolade i tostiranih lješnjaka. Tu je i Kronut s vanilijom, limunom i kardamomom. Čine ga krema od vanilije, lemon curd i kardamom. Kronut s pistacchiom i malinom punjen je kremom od pistacije, džemom od maline i posut tostiranim pistacchiom.

Uz slatke, tu su i dva slana – Pulled beef kronut punjen kremom od ricotte, sezonskom salatom, pulled beefom, mladim lukom i korijanderom te Winter kronut koji čine svinjska kobasica, karamelizirani luk, sezonska salata, ukiseljeni crveni kupus i umak od senfa.

Lasagna wonderland

Na terasi Esplanade na Fooling Around Zagreb u Lasagna wonderland by BoogieLab čekaju nas sourdough lasagne. One su drugačije od ostalih jer tjesteninu koju koriste za lazanje pripremaju procesom prirodne fermentacije, koristeći prirodni kvasac. Bogate su hranjivim tvarima, lakše probavljive, boljeg okusa i teksture i puno se kraće kuhaju.

Tako su tu Sourdough lasagne s raguom. Njih čine sourdough tjestenina, juneći ragu od 100% junećeg mesa, dalmatinska šalša, asiago sir i bechamel. Sam ragu se kuha 12 sati. U Sourdough lasagnama carbonara su, uz sourdough tjesteninu, bechamel, umak od žumanjka, hrskava panceta i Parmigiano-Reggiano. Uz dvije slane, tu je i Apple strudel lasagne koju čine sourdough tjestenina, kompot od jabuke, krema od mascarponea, crumble od tjestenine i umak od vanilije. U njih se servira i čips od sourdough tjestenine s prahom od maline.

Na obje lokacije, Boogiev tim osmislio je tri koktela koji će biti hit ove zime

BAKLAvish, bogat i uravnotežen, s orašastim i kremastim notama bijelog ruma infuziranog Boogie baklavom, koje se savršeno spajaju s čokoladnom gorčinom coldbrew kakaa. Aromatični bitteri dodaju začinsku dubinu, dok šećerni sirup osigurava blag slatki balans.

Bogate začinske note cimeta i jabuke te infuzirane votke s tropskom svježinom marakuje, citrusnim yuzuom i cvjetnom bazgom čine Christmas Porn, kojem pjenušavo rosé vino dodaje osvježavajuće mjehuriće i voćni finiš.

Panegroni je pak koktel koji sadrži gin infuziran čokoladnim Panettoneom, slatki crveni vermouth, Campari i šećerni sirup, stvarajući složen balans između bogatih čokoladnih, začinskih i gorkih okusa.

Boogieva adventska priča najbolje je opisana kroz sunshine, moonlight i good times kojih ovog Adventa zasigurno neće nedostajati.

Foto: Karlo Jelić