Prednosti spavanja u hladnoj sobi

prozračivanje

Prozračivanje i spavanje u hladnoj sobi ima zaista puno pozitivnih učinaka, a dva su posebno bitna

Skandinavci su poznati po tome da djecu ostavljaju spavati vani, čak i kada su temperature ispod nule. Ova praksa započela je s njima 1940-ih, kada je smrtnost dojenčadi bila visoka, a kvaliteta zraka u kućama niska. Vjerovali su da će sunce i svjež zrak pomoći djetetu da izgradi dobar imunitet.

To se uvjerenje pokazalo točnim. Smrtnost djece smanjila se tijekom sljedećih desetljeća, a Skandinavcima je spavanje vani ostalo u navici. Bebe u kolicima nerijetko drijemaju na svježem zraku dok roditelji piju kavu u zatvorenom prostoru. Za ove prizore se sigurno čuli, a možda ste ih vidjeli uživo ako ste putovali u Skandinaviju ili barem na društvenim mrežama.

Toplina nije idealna za kvalitetan san. Ljeti rashlađujemo sobe do ludila ne bi li nam bilo što hladnije kad idemo spavati jer suh i topao zrak nerijetko znače da ćete se vrtjeti po krevetu do iznemoglosti. Zašto onda zimi grijemo te iste sobe do velikih temperatura?

Brojni stručnjaci savjetuju obvezno luftanje, odnosno prozračivanje sobe prije odlaska na počinak. Cilj je da jako rashladite sobu radi boljeg spavanja. Bez brige, termofori će vam ugrijati krevet, tako da se i vi i djeca možete uvući u toplo.

Prozračivanje sobe ima zaista puno pozitivnih učinaka, a dva su posebno bitna:
Bolji imunosni sustav

Često boravimo u prostorima bez svježeg zraka, pa čestice cirkuliraju prostorom i tako lakše šire bakterije i viruse, a i povećavaju količinu CO2 u zraku. Čak i samo otvaranje prozora sobe pomaže da dijete stvori potrebna antitijela za borbu protiv infekcija. Brojna su istraživanja pokazala kako djeca koja spavaju na svježem zraku budu manje bolesna, posebice vrtićka djeca.

Bolji san

Zrak bogat kisikom izuzetno je povoljan za dobar san. No hladnoća je ta koja dodatno poboljšava kvalitetu sna. Naime, kako se dan bliži kraju, tako se i temperatura našeg tijela snižava, čime signalizira da je vrijeme da usporimo i odmorimo se. U hladnijem prostoru potičemo taj prirodni nagon tijela za snom jer hladnoća potiče proizvodnju melatonina, dok će vrela soba možda blokirati taj signal, pa će nam trebati dulje vremena da utonemo u san.

Ne samo da ćemo u hladnoj sobi brže usnuti već će i kvaliteta tog sna biti bolja jer kako hladnoća snižava temperaturu tijela, usporava i metabolizam. Kao rezultat toga ne trošite puno energije tijekom sna i ne budite se tijekom noći.

Imaju li vaša djeca ili vi problema sa spavanjem, isprobajte tehniku prozračivanja sobe netom prije odlaska na počinak. Dok pripremate djecu za krevet, ostavite prozore u sobi širom otvorene, a u krevet im ubacite termofor. Djeca će se brzo ušuškati u topli krevetić dok će zrak oko njih biti svjež i poticajan za spavanje, a sve to pozitivno će utjecati i na imunitet.

Nakon što tako stavite djecu spavati, isto napravite i za sebe. Isprobajte to, posebno ako imate problema s nesanicom i čestim prehladama.

Izvor: Zadovoljna, Foto Freepik