Noć knjige u zagrebačkoj knjižari Arkadija

noć knjige

Manifestacija Noć knjige održati će se u utorak, 23. travnja 2024., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Tim povodom će se u zagrebačkoj knjižari Arkadija održat dva programa za djecu, mlade i njihove roditelje.

U prvom programu pod nazivom Čitaj, igraj se i rasti sa slikovnicama Školske knjige (18.00 – 18.45 sati) urednica Melita Povalec održat će radionicu nadahnutu slikovnicama Čiji su ovo tragovi i Zavrti i preživi – Planina izazova.

Slikovnica s prozorčićima Čiji su ovo tragovi Radke Píro i ilustratorice Carmen Saldane dirljiva je priča o lanetu koje se nepromišljeno udaljilo od svoje majke i izgubilo u šumi. Svaka stranica nudi nove tragove životinja koje treba pronaći na živopisno ilustriranim slikama šume, polja, farme, jezera, livade i planine. Svaki prozorčić skriva jednu životinju i kratak opis njezina načina kretanja. Djeca će pratiti tragove, doznati odgovore na mnoga pitanja o životinjama i pomoći malom lanetu da pronađe svoju majku.

Zavrti i preživi Planina izazova iznimno je zanimljiva knjiga igra nagrađivane Emily Hawkins, autorice čija su djela uvrštena na listu uspješnica New York Timesa. Čitatelji igrači odlučuju o svojoj sudbini okretanjem kola za preživljavanje. Svaka pustolovina donosi nova znanja i vještine – kako napraviti sklonište, zapaliti vatru, preživjeti napad medvjeda, liječiti rane, odrediti udaljenost u prirodi, orijentirati se uz pomoć Sunca i Mjeseca.

U Arkadiji će biti proslavljen i jubilarni, 70. rođendan dugovječne Modre laste, najboljega hrvatskog časopisa za učenje uz zabavu (20.30 – 22.00 sati). O časopisu kojega se svi rado sjećamo i koji se iz godine u godinu prilagođava novim naraštajima glavna će urednica Vanja Jajić razgovarati sa suradnicima. Svaki broj časopisa nastaje s jasnim ciljem poticanja čitanja, a usto prati svjetske trendove na području izdavaštva za mlade te potrebe hrvatskih učenika viših razreda osnovne škole.