Zemlje koje podrhtavaju: Gdje se u svijetu događa najviše potresa?

najviše potresa

Potresi su prirodni fenomeni koji se događaju kao rezultat kretanja tektonskih ploča. Ova kretanja uzrokuju vibracije koje se šire kroz Zemljinu koru, uzrokujući potrese. No, gdje se u svijetu događa najviše potresa? U ovom članku istražujemo zemlje koje su najviše pogođene potresima i otkrivamo što stoji iza njihove seizmičke aktivnosti

Pacifički vatreni prsten

Najizrazitija seizmička zona na svijetu je Pacifički vatreni prsten, koji obuhvaća 53% svih potresa1. Ovaj prsten obuhvaća obale Pacifika, uključujući zemlje poput Japana, Čilea i Indonezije. Ove zemlje su poznate po visokoj seizmičkoj aktivnosti, što je rezultat sudara i klizanja tektonskih ploča.

Čile
Seizmična prijestolnica svijeta Čile, smješten na jugozapadu Južne Amerike, zauzima prvo mjesto na popisu zemalja s najviše potresa. Njegova duga obala uz Pacifik često je podložna potresima zbog sudara Južnoameričke i Nazca tektonske ploče. Ovdje se događaju potresi različitih magnituda, a najpoznatiji je Veliki potres iz 1960. godine, najjači zabilježeni potres u povijesti.

Japan
Zemlja tresećih tla Japan, arhipelag u Tihom oceanu, također je poznat po svojoj seizmičkoj aktivnosti. Nalazi se na susjedstvu četiri tektonske ploče: Pacifičke, Filipinske, Euroazijske i Indijske. Ovdje se često događaju potresi, a japanska tehnologija i građevinske inovacije omogućuju im da se nose s tim prijetnjama.

Indonezija
Vulkani i potresi Indonezija, zemlja tisuću otoka, također je na udaru potresa. Nalazi se na Pacifičkom vatrenom prstenu, području gdje se susreću tektonske ploče. Osim potresa, Indonezija je dom mnogih aktivnih vulkana, što dodatno povećava seizmičku opasnost.

Mediteransko-alpsko-himalajsko područje

Druga najaktivnija seizmička zona je mediteransko-alpsko-himalajsko područje, koje obuhvaća 41% svih potresa. Ovo područje obuhvaća Mediteran, Alpe i Himalaju, gdje se Euroazijska, Afrička i Indijska ploča sudaraju i klize jedna preko druge.

SAD
Zapadna obala i seizmička zona New Madrid Američke savezne države Oregon i Washington, zajedno s područjem seizmičke zone New Madrid, također su u riziku od potresa. Zapadna obala SAD-a, uz Pacifički vatreni prsten, također je podložna seizmičkoj aktivnosti.

Prema najnovijim podacima, neke od zemalja koje su najviše pogođene potresima uključuju Meksiko, Japan, Indoneziju, Kinu i Kirgistan.

U razdoblju od 1990. do 2024. najviše jakih potresa zabilježile su sljedeće države:

– Kina: 186
– Indonezija: 166
– Iran: 109
– Japan: 98
– SAD: 78
– Turska: 62
– Indija: 58
– Filipini: 55

Popis se odnosi na potrese magnitude najmanje 7.5 koji su rezultirali štetom od najmanje milijun dolara i 10 mrtvih.

Potresi su neizbježni dio našeg planeta. Bez obzira na to gdje živimo, važno je biti informiran i pripremljen za potencijalne seizmičke događaje. Nadamo se da će znanstvenici i inženjeri nastaviti razvijati tehnologiju koja će nas bolje zaštititi od ovih prirodnih sila.

Foto: Freepik AI