Što znače okomite i vodoravne linije na noktima?

linije na noktima

Linije na noktima pojavljuju se na više načina. Mogu biti okomiti ili vodoravni, a mogu se formirati samo na nekim ili na svim noktima.

Okomite linije na noktima mogu ukazivati na nedostatak željeza, a ponekad su i znak artritisa. Ako uz brazdu na dnu nokta postoje crvene linije, tada se može raditi o autoimunoj bolesti, prema klinici Mayo.

Razlog njihove pojave često je bezazlen i vezan uz dob, no postoje situacije kada je posjet liječniku neophodan.

Okomite crte na noktima

Linije koje idu od dna nokta prema vrhu najčešći su oblik pregiba nokta, javljaju se kod oko 20 posto odraslih osoba. U većini slučajeva to je samo znak starenja.“– objasnila je američka dermatologinja Ivy Lee.

Ona kaže da su naši nokti većinom sastavljeni od keratina, proteina koji se nalazi i u kosi i u vanjskom sloju kože. Nokti se s godinama mijenjaju jer tijelo sve teže zadržava vlagu, kao što koža postaje suha, a kosa osjetljivija.

Ako primijetite bilo kakve druge promjene na noktima, poput pucanja ili promjene boje, možda biste trebali posjetiti liječnika”, upozorava dr. Lee.

Dodaje kako u rijetkim slučajevima pregibi noktiju mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema. Na primjer, nabor na sredini nokta može biti znak nedostatka hranjivih tvari, poput proteina ili folne kiseline.

Stručnjaci klinike Mayo slažu se s ovom liječnicom. Međutim napominju da ako uz okomite nabore u dnu nokta postoje crvene linije, onda bi se moglo raditi o lupusu. To je autoimuna bolesti u kojoj imunološki sustav postaje hiperaktivan i napada zdrave tkivo.

Horizontalni nabori na noktima

Ovi nabori na noktima rjeđi su i poznati su i kao Beauove linije. Mogu signalizirati bolest ili mogu biti ostaci stare ozljede. Te su bore uzrokovane privremenim prekidom rasta nokta u proksimalnom matriksu nokta. Obično su benigne i uzrokovane su mehaničkom traumom,” objasnio je dr. Li.

Međutim, ponekad ukazuju na stanje kože kao što je ekcem, psorijaza ili kronična paronihija (infekcija nabora nokta koja uzrokuje oticanje i crvenilo kože). Stoga svakako provjerite ima li kože i vrhova prstiju znakova crvenila i osipa, “ dodala je i napomenula da u tom slučaju treba posjetiti dermatologa.

Kaže da ti nabori nokta mogu biti i znak drugih sistemskih problema. Na primjer, nastaju kada štitnjača radi previše ili premalo, što utječe na hormone koji kontroliraju rast noktiju, kože i kose.

Ako se Beauove linije pojavljuju na svih 20 noktiju u isto vrijeme, to može ukazivati na infekciju, poput upale pluća ili sifilisa. Također može ukazivati i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Dr. Lee savjetuje da posjetite dermatologa ako su vam se, osim bora, nokti stanjili, iskrhali, promijenili boju ili oblik, prenosi Reader’s Digest.

Što promjene na noktima mogu otkriti?
  • Promijenili su boju – prirodna boja noktiju je ružičasta, no ako im je površina bijela, to može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme – bolesti jetre, srca, zatajenje bubrega ili dijabetes. Ponekad se bijela boja noktiju povezuje sa starošću. Žuti nokti koji sporo rastu mogu ukazivati na bolesti dišnog sustava, poput kroničnog bronhitisa, a mogu biti povezani i s oticanjem ruku, piše klinika Mayo.
  • Imaju udubljenje – horizontalno udubljenje nastaje kada nokti ne rastu neko vrijeme (u slučaju ozljede ili bolesti). No može se javiti i ako se radi o nekontroliranoj šećernoj bolesti, bolesti perifernih krvnih žila ili ako je tjelesna temperatura vrlo visoka (u slučaju upale pluća, šarlaha, ospica i sl.). Takve bore ponekad su znak nedostatka cinka u tijelu.
  • Pomiču se – može se raditi o poremećaju rada štitnjače, odnosno da razina hormona u tijelu nije ispravna. Ponekad su nokti lomljivi ako su zahvaćeni gljivičnom infekcijom ili psorijazom. Može se dogoditi da se pojave kao reakcija na neki kozmetički proizvod, neki lijek…
  • Savijaju se prema van – nazivaju se i “žličasti” nokti. Vrlo su mekani, a rubovi su im zakrivljeni prema van. Ovakvi nokti mogu biti znak anemije ili nepravilnog rada jetre uzrokovanog hemokromatozom. To znači da tijelo apsorbira previše željeza iz hrane pa dolazi do njegovog viška u organizmu. Ove vrste noktiju ponekad se povezuju s bolestima srca i usporenim radom štitnjače.
  • Imaju rupice (mnogo malih udubljenja) – mogu signalizirati bolesti vezivnog tkiva, kao i autoimune bolesti koje uzrokuju gubitak kose. Ljudi koji boluju od psorijaze često imaju ovakve nokte.
  • Pojavile su se bijele mrlje – uzrok tome mogu biti mjehurići ispod noktiju ili ozljede, ali i nedostatak cinka ili vitamina B.
  • Imaju smeđe ili crne linije – to se ne smije zanemariti jer crne linije na noktima mogu biti znak opasnog melanoma – vrste tumora koji zahvaća kožu, a rano otkrivanje spašava život. Ponekad su upozorenje da imate trihinelozu, a tamne pruge mogu se pojaviti i kao reakcija na antibiotik.