Voće koje sadrži najviše proteina

voće

Kada pomislite na hranu bogatu proteinima, vjerojatno mislite na meso, plodove mora, mahunarke, tofu, jogurt, sir, orašaste plodove i jaja. I niste pogriješili! Sve ove namirnice među najboljim su izborima za proteine, koji su ključni makronutrijent za građu mišićne mase. No jeste li znali da postoji voće koje također sadrži proteine u malim količinama?

Prema stručnjacima, žene bi trebale ciljati na 46 grama proteina dnevno, dok bi muškarci trebali konzumirati 56 grama dnevno. Porcija voća (jedna šalica) općenito će osigurati manje od 6 grama proteina, tako da ćete morati pojesti ogromne količine ovog voća kako biste zadovoljili svoje dnevne potrebe. Prave prednosti prehrane bogate voćem su drugi vitamini i hranjive tvari koje osiguravaju određene skupine namirnica, poput vlakana. A ako svoju dnevnu dozu voća kombinirate s drugim međuobrokom bogatim proteinima, možete napraviti zadovoljavajući međuobrok pun proteina.

Koje voće ima najveći udio proteina?

Guava

Ova ukusna tropska delicija poznata je po svojoj jedinstvenoj intenzivnoj aromi i karakterističnom slatko-kiselom okusu. Ono što možda niste znali je da guava sadrži oko 4 grama proteina po porciji, što je čini voćem s najviše proteina. Ovo egzotično voće sadrži i obilje vitamina C i vlakana, pogotovo ako jedete koru i sjemenke (što smijete i trebate!).

Avokado

Vjerojatno već znate da je avokado izvrstan izvor zdravih masnoća, ali jeste li znali da sadrži i 3 grama proteina po porciji? Avokado je također bogat vlaknima, folatom, magnezijem, riboflavinom, niacinom te vitaminima C, E i K. Kombinacija masti i vlakana također će vas dulje držati sitima.

Marelica

Jedna šalica svježih marelica dat će vam 2 grama proteina. Ovo ukusno voće također je dobar izvor kalija i vitamina A, C i E za zdravlje očiju i kože.

Borovnice

Iznenađujuće, jedna šalica sirovih borovnica sadrži oko 2 grama proteina i 8 grama vlakana. U istoj porciji također ćete pronaći gotovo 50% preporučene dnevne doze vitamina C, plus visoke razine antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala i polifenola zdravih za mozak.

Kivi

Jedna šalica kivija ima oko 2 grama proteina. Kivi sadrži i dosta vitamina C, kalija i fosfora te željeza.

Foto: Freepik