Slapovi Iguazu u Argentini i Brazilu

slapovi iguazu

Jedna od najvažnijih destinacija u Argentini, Brazilu i Južnoj Americi su slapovi Iguazu. Svake godine milijuni ljudi dolaze posjetiti ovu prekrasnu prirodnu atrakciju koju nude Argentina i Brazil. Stoga ako dolazite u ove krajeve nemojte ih preskočiti.
Mi smo ga posjetili u sklopu posjeta Buenos Airesu i to smo se odlučili ići autobusom na jednodnevni izlet.

Slapovi Iguazu nalaze se na južnoameričkom kontinentu, a dijele ga dvije države: Argentina i Brazil. Iako je Paragvaj u blizini, dijeli ga samo rijeka koju napajaju slapovi Iguazu, ali je prilično daleko od slapova i ne može se ni vidjeti odatle.

Grad u Argentini u kojem se nalaze slapovi Iguazu zove se Puerto Iguazu, a u Brazilu se zove Foz de Iguazu. Oba grada su vrlo blizu jedan drugome, samo 16 km od centra do centra. Slapovi Iguazu na argentinskoj strani nalaze se 18 km od Puerto Iguazu i 29 km od centra Foz de Iguazu. Na brazilskoj strani slapovi su udaljeni 27 km od Puerto Iguazua i 29 km od centra Foz de Iguazua

Slapovi Iguazu u Brazilu

Brazilski nacionalni park je manji park od argentinske strane. Sastoji se od jednog kruga od približno 1500 metara. Ali temeljna razlika u odnosu na argentinsku stranu je ta što ćete tijekom cijelog tog putovanja imati stalni panoramski pogled na slapove Iguazu, što vam omogućuje da ih ocijenite iz mnogih kutova. Ovaj park, zbog svojih dimenzija, možete obići za 2-4 sata.

Na kraju obilaska pronaći ćete najbolji dio ovog nacionalnog parka, a to je da možete stajati jako blizu velikog slapa. Također, ono što je i nas najviše oduševilo je šetnja stazom preko rijeke gdje obavezno odite u kabanici jer ćete biti mokri od vjetra koji puše i velike količine vode koja se tamo slijeva.

slapovi iguazu

Da biste došli do početka staze, morate uzeti autobus koji je uvijek na ulazu u park. Nakon kupnje karte trebate ići desno gdje ćete vidjeti omeđenu stazu za autobus. Autobus obično vozi svakih 20-30 minuta.

Autobus će napraviti tri stanice, prva je ulaz za Macuco Safari, druga je na početku glavnog ulaza u krug, a zadnja stanica je na kraju ovog kruga.

Staza je bez poteškoća i lako se može obići dječjim kolicima, ali treba znati da postoji nekoliko stepenica kojima se penje i silazi. Ako želite možete preskočiti drugu stanicu i ići direktno do kraja, tako ćete izbjeći stepenice. Tamo ćete pronaći lift.

Na kraju kruga također ćete pronaći dućan sa suvenirima gdje možete kupiti majice, kape, magnete, igračke i slično.

Slapovi Iguazu u Argentini

Argentinski park je veći i ima tri glavna kruga te jedan sekundarni za one koji vole treking (Macuco Trail). Tri glavna kruga omogućuju vam da uživate u slapovima Iguazu na različite načine i ako želite obići sve trebat će vam više vremena.

slapovi iguazu

Nacionalni park udaljen je 18 kilometara od Puerto Iguazua. U tom gradu je veliki dio hotelske ponude regije, a morate proći tamo da biste prešli u Foz de Iguazu i posjetili brazilsku stranu.

Đavolje ždrijelo

Najveća atrakcija ovog parka je Đavolje ždrijelo, pa ukoliko nemate vremena da obiđete sve možete obići samo taj dio. Najjednostavnije je do njega doći vlakićem koji vozi do najbliže točke panoramskog razgleda slapa. Po dolasku u Nacionalni park uputite se do željezničke stanice (osoblje parka ili jasna signalizacija uputit će vas u pravom smjeru). Dok krenete na ovo kratko, ali slikovito putovanje kroz park, bit ćete počašćeni zadivljujućim pogledom na okolnu prašumu.

Vlak će vas prevesti izravno do stanice Devil’s Throat (Đavolje ždrijelo), poznate kao Estación Garganta del Diablo, koja je najbliža pristupna točka slapovima. Nakon što izađete iz vlaka, slijedite jasno označene staze i znakove koji će vas odvesti do vidikovca. Sama šetnja kulminira pogledom na ovo čudo prirode koje oduzima dah. Slap ima 82 metra u visinu,a širine je 150 metara. Nemilosrdni nalet vode, trajna magla koja obavija okolinu i gromoglasni huk stvaraju poseban doživljaj.
Staza se u potpunosti može prijeći s kolicima.

slapovi iguazu

Kako do slapova Iguazu?

Obe strane imaju aerodrom i ovisno od kuda krećete možete izbrati na koju stranu ćete sletjeti.
Puerto Iguazu se nalazi na otprilike 1:50 sat leta avionom iz Buenos Airesa (udaljen je oko 1300 km). Postoji i ponuda autobusa, iako obično treba oko 18 sati da se stigne. Mi smo išli autobusom jer nam je više odgovarala satnica busa i jeftinije je (ako idete s djetetom ponesite rodni list!). Busevi su jako udobni i suprotnost su od onoga šta ste navikli vidjeti kod nas. Tamo imate poluležeća i ležeća sjedala, a u cijeni karte dobijete i obrok, piće, kavu… usluga kao u avionu, a puno jeftinije. U busu se najnormalnije koristi wc.

Kada je najbolje vrijeme za posjet vodopadima Iguazu?

Slapovi su spektakularni i teku tijekom cijele godine, naravno, tako da ih zaista možete posjetiti bilo kada, ali postoje brojni čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru najboljeg vremena za posjet.

Kažu da je najbolje vrijeme za posjet slapovima Iguazu od kraja ožujka do svibnja ili od kolovoza do početka listopada. Međutim, mi smo bili na samom kraju studenog i bilo je odlično. Bilo je puno vode i toplo, a nije bila ogromna gužva.