Psi umiruju putnike prije leta

psi umiruju

Zračna luka iGA Istanbul nudi mirno i ugodno iskustvo putovanja putnicima koji doživljavaju stres povezan s letom uz podršku krznenih prijatelja kroz “Projekt terapeutskog psa”, prvi te vrste u Turskoj. U sklopu pilot projekta, posebno obučeni terapijski psi komuniciraju s putnicima u zračnoj luci i pružaju im podršku svojom prijateljskom energijom te ih tako umiruju prije leta. Psi dežuraju u području međunarodnih odlazaka tijekom dana, posebno u vrijeme najvećeg broja letova.

Abdülkadir Demirtaş, voditelj korisničkog iskustva u zračnoj luci iGA Istanbul, dao je sljedeće napomene o projektu: “Kao jedno od najvećih svjetskih prometnih čvorišta, ugošćujemo milijune gostiju iz mnogih zemalja u našoj zračnoj luci. Iz tog razloga neprestano poboljšavamo naše usluge za različite potrebe i situacije stavljajući zadovoljstvo putnika u središte.Putovanje može biti stresno iskustvo, zato nam je stalo da u našoj zračnoj luci pružimo ugodnu i opuštajuću atmosferu.Mnoga znanstvena istraživanja dokazala su pozitivne učinke interakcije ljudi i životinja na razinu krvnog tlaka, stresa i tjeskobe. Djelujući u svjetlu ovog istraživanja, cilj nam je pružiti radosno i bezstresno iskustvo putovanja u našoj zračnoj luci s terapijskim psima. Na taj način želimo da naši gosti napuste našu zračnu luku sretni i s ugodnim uspomenama.”

Murat Cengiz Koca, stručnjak za ponašanje pasa i trener koji je uz pse u i oko zračne luke, rekao je da su životinje trenirane da ne reagiraju na zvukove ili ljude. “Odabrani psi prošli su jednogodišnju obuku. Danas su ovdje jer su bili uspješni“, rekao je.

Koordinaciju projekta, uključujući obuku i brigu o psima, provodi tim predvođen Volkanom Arslanom, veterinarom u zračnoj luci iGA Istanbul. Trenutno je pet pasa prošlo obuku, a plan je da imaju 10 terapsijskih pasa koji će umirivati putnike.

Istairport