Koliko je važno djeci čitati bajke?

pouka bajke

Pouka bajke daje djetetu do znanja što se u društvu smatra dobrim, a što pogrešnim

Dječje knjige utječu na različite aspekte djetetova života, od emocionalnog i moralnog razvoja do razvoja mašte i vokabulara. Čitanje je od velike važnosti u razvoju djeteta. Bajka i pouke iz bajke mogu utjecati na različite aspekte djetetova života, od emocionalnog i moralnog razvoja do razvoja mašte i vokabulara. Važno je znati što želite naučiti svoje dijete i odabrati bajke koje su primjerene njegovoj dobi.

Karakteristike bajke su da je to obično izmišljena priča koja često sadrži fantastična stvorenja, kao što su vile i čarobnjaci. To su jednostavne priče koje često prenose određenu moralnu poruku. Bajke obično dolaze iz narodnih priča i pouka, poput bajki braće Grimm, ali moderne bajke, poput Harryja Pottera, imaju mnogo pouka iz kojih djeca mogu učiti.

Brojni pozitivni učinci

Bajke su napisane na jednostavan način kako bi se dijete poistovjetilo s likovima i učilo iz lekcija. Čitanje bajki može imati brojne pozitivne učinke na razvoj djeteta.

Čitanje dječje književnosti pridonosi emocionalnom razvoju djeteta. Priče i bajke ukazuju na određene prepreke s kojima se likovi suočavaju i moraju ih svladati, a često pokazuju i emocije s kojima se nose. Djeca se mogu poistovjetiti s likovima iz bajki i tako naučiti kako se nositi s problemima i emocijama. Djeca se kroz bajke uče empatiji, što doprinosi razvoju emocionalne inteligencije.

Pouka bajke

Bajke također često poučavaju o temama kao što su pravda, odanost, pohlepa, zlo, itd. Iako se radi o nestvarnim pričama i nerijetko fantastičnim bićima, djeci omogućuju razumijevanje univerzalnih, ali i složenijih moralnih tema u sigurnosti doma. Pouka bajke daje djetetu do znanja što se u društvu smatra dobrim, a što pogrešnim. U tom smislu bajke doprinose moralnom razvoju djeteta. Stoga je vrlo važno znati kakvu poruku bajka šalje djetetu i čemu ga želite naučiti.

Te se priče djeci mogu prikazati i putem drugih medija, poput crtanih filmova. I dok se pouke bajki mogu čitati iz drugih oblika medija koji također mogu biti od koristi djetetu, čitanje ima nekoliko dodatnih važnih funkcija za djetetov razvoj. Čitanje priča i bajki pridonosi razvoju djetetova rječnika te omogućuje razvoj mašte i kreativnosti.

Jačanje odnosa

Također, čitanje zahtijeva koncentraciju i doprinosi razvoju vještina čitanja i pisanja. Osim toga, čitanje djetetu podrazumijeva i uključenost roditelja, što pridonosi jačanju odnosa roditelja i djece.

Djetetu možete početi čitati priče dok je još beba. Vjeruje se da nakon 4. godine dijete može početi zamišljati doživljaje, pa tada možete početi čitati bajke. No, vrlo je važno odabrati bajke i priče koje su primjerene dobi djeteta.

Za mlađu djecu preporučuju se bajke braće Grimm. Važno je slušati što vaše dijete voli i koje ga teme zanimaju kako bi čitanje bilo što ugodnije.

Foto: Freepik