Roditelji smanjite kontrolu, a povećajte povjerenje u odgoju djece

roditelji

Često se događa da se odrasli osjećaju usamljeno, čak i kada imaju djecu. U takvim situacijama često su skloni kriviti svoju djecu za nedostatak zahvalnosti. Međutim, rijetko se pitaju zašto se to događa. Iako su ih odgajali i puštali da idu svojim putem, roditelji se sada osjećaju usamljeno, ali često razlog nalaze samo u sebičnosti svoje djece. Roditelji često zanemaruju jedan bitan faktor koji može biti jedan od razloga ovakvih situacija, a to je pretjerana kontrola i zaštita koju pružaju djeci.

Ovaj aspekt istaknuo je poznati psihoanalitičar Sigmund Freud. Freud je često govorio o umjerenosti u svemu, naglašavajući da sve što je dobro treba biti umjereno. Kako je jednom rekao: “Vatra, voda, zrak – svi su ti elementi dio našeg zemaljskog života i mogu donijeti i dobro i tugu, kao i majčin odgoj“.

Da biste bili dobri roditelji, potrebno je imati znanja i vještine da budete odrasli, ali istovremeno i prijatelj svojoj djeci. Djeca bi trebala imati povjerenja u nas. Bitno je da se zajedno smijemo, ali i ozbiljno razgovaramo. Roditeljstvo nije lak zadatak, ali nažalost mnogi ljudi u ovu fazu života ulaze nespremni.

Da li majka, koja je djetetu dala ne samo život, nego i brigu, vodstvo i ljubav, koja je toliko truda i energije uložila u odgoj, zaslužuje barem malo pažnje i podrške za ono što je dala?“ Postavlja se pitanje kuda vodi pretjerana brižnost majke? Što se događa ako dijete padne i ogrebe koljena, ili ako pogriješi ili isproba nove stvari? Ako uvijek želite biti zaštitnički nastrojeni prema svom djetetu, kamo to vodi?

Ovaj pristup često ima dva rezultata. Prvi rezultat može biti da dijete želi što prije otići od kuće i izmaknuti kontroli roditelja. Drugi rezultat može biti da dijete ostane pretjerano vezano za roditelja, postajući bespomoćno. Ako shvatite da ste pretjerali, pitate se što učiniti?

Za majku postoji samo jedan izlaz, iako je i lak i težak – treba stisnuti šake.” Čak i kada mislite da ne možete ispraviti svoje pogreške i da je vaše dijete već odraslo, ne gubite nadu. Kao što je Freud rekao, to je i lako i teško u isto vrijeme. Pustite svoje dijete, ma koliko vam bilo teško i ma koliko se brinuli.

Pustite ga da stekne vlastita iskustva i uči na svojim pogreškama. Poklonite mu svoje povjerenje. Komunicirajte iskreno i budite podrška. Objasnite svoju zabrinutost, ali u isto vrijeme ponudite slobodu. Na taj način stvarate čvrst odnos i od malog lava stvarate jaku i odgovornu osobu koja će vam biti zahvalna.

Barbara D.; Foto: Freepik