Dječja republika

dječja republika

Dječja republika prvi je tematski park u Americi koji je bio i inspiracija za izgradnju Disney parka u Kaliforniji

U sklopu našeg posjeta Argentini, obišli smo Dječju republiku pa ćemo u nastavku donijeti malo više informacija o njoj. Ukoliko se nađete u tom dijelu svijeta s djetetom, svakako par sati odvojite za posjet jer će djeci biti fora.

Dječja republika ili República de los Niños, tematski je park koji se nalazi u gradu Manuel B. Gonnet u La Plati u Argentini. S površinom od 53 hektara i 35 velikih zgrada, smatra se prvim tematskim parkom u Americi. Republika predstavlja grad proporcionalne veličine za djecu sa svim svojim institucijama: parlament, zgrada vlade, zgrada suda, crkva, luka, kazalište, zračna luka, restorani, hoteli, itd.

Izgradio ga je “Investitorski institut provincije Buenos Aires” na 53 hektara zemlje na kojoj je igrao golf klub Swift. Svečano ju je otvorio 26. studenog 1951. predsjednik Juan Domingo Perón. Njegova arhitektonska sličnost s Disneylandom potvrđuje da je Walt Disney bio inspiriran ovim parkom da nekoliko godina kasnije sagradi Disney park u Kaliforniji.

Dječja republika

Arhitekti su se za dizajn okoliša i zgrada inspirirali klasičnim pričama iz dječje književnosti: pričama Hansa Christiana Andersena, pričama braće Jacob i Wilhelma Grimma, te legende Alfreda Tennysona, nadahnute mitološkim i srednjovjekovnim temama.

Pokretač ideje bio je pukovnik Domingo Mercante, guverner i osnivač “Investitorskog instituta provincije Buenos Aires”. U sužbenom projektu je istaknuo da se ovom republikom želi staviti dijete u okruženje radosne rekreacije, u izravnom kontaktu s građanskim odgovornostima budućnosti. Na taj način će svaki Argentinac kad postane punoljetan biti svjestan svojih dužnosti, prava i obveza. Drugim riječima primarni cilj im je obrazovati buduće građane, gradeći demokraciju u razmjerima, tako da djeca mogu učiti i obučavati se u funkcioniranju demokratskih i republičkih institucija, sudjelujući u njima.

Šta sve ima u Dječjoj republici?

U ovom parku djeca mogu istraživati različite geografske značajke, prirodne krajolike, sela i gradove. Dječja republika obuhvaća cijeli grad sa svim svojim institucijama i središtima. Zgrade oponašaju različite arhitektonske stilove, poput maurskog ili neogotičkog.

Gradska banka kopija je Dječje Duždeve palače u Veneciji, dok je Palača kulture inspirirana Taj Mahalom u Agri u Indiji. Kapela, posvećena Djevici Lurdskoj, ima velike plohe normanskih krovova, bočne galerije i tornjeve utvrđene zvonicima. Zgrada Vlade okrunjena je krovom maštovitih oblika uzdignutim u tornjeve.

dječja republika
Palača kulture

Na drugom kraju grada, ispred Plaza de las Américas, nalazi se Legislature, inspirirana engleskim parlamentom, u kojoj su smješteni zastupnički domovi i senatori Dječje vlade Republike. Malo dalje od gradskog središta nalaze se Stadion, Casa del Niño te zgrade mornarice, vojske i aeronautike.

Građanski centar

Sastoji se od dva glavna trga spojena središnjom avenijom, slično Avenida de Mayo. Osim toga, kao i avenija Buenos Aires, povezuje zgradu vlade sa sjedištem parlamenta. Prvi se nalazi na Plaza San Martín, gdje se nalazi i Dječja banka, kapela i Muzej lutaka.

Središnja avenija, nazvana María Elena Walsh, okružena je restoranima, trgovinama hranom, suvenirnicama i kupaonicama, sve dok ne vodi do Plaza de las Américas, gdje se nalaze zakonodavno tijelo, palača pravde i otvorena radio postaja u parku. .

dječja republika
Sudnica

Južna strana ovog trga pruža prostor za igru u stilu pješčanika na travi i pristup za pješake, dok se na drugom kraju pločnik spaja s Plaza de la Amistad, gdje se osim toga nalaze vatrogasni dom, ambulanta i željeznički kolodvor.

Državna kuća

U civilnom gotičkom stilu sjeverne Europe, možete obići ministarske urede u prizemlju. Svaki ured sastoji se od kompleta s ministrom, objašnjenjem njegove funkcije i njegovim osobnim predmetima.

Ispred ulaznog hodnika nalazi se kip koji predstavlja Republiku, s državnim grbom i štafetom, sličan onom iz Casa Rosada, ali u dječjim mjerilima. Na prvom katu nalazi se Ured predsjednika, Tajništvo i soba za sastanke.

Maketa roze kuće

Dječja banka

Pročelje i oblik Dječje banke inspirirani su Duždevom palačom u Veneciji, ali njezina mramorna unutrašnjost ima tipičan izgled velike banke. Ovdje posjetitelji mogu zatražiti kredit, zajam ili otvoriti štedni račun na ručnim bankomatima. Bankomati su pedagoške tričarije. Na prvom katu nalazi se zbirka argentinskih novčanica i kovanica, kao i grafikoni i objašnjenja o evoluciji tečaja i više.

Palača kulture

Palača kulture inspirirana je Taj Mahalom u Agri, s dvorištem lavova iz Alhambre. Ondje djeluje Međunarodni muzej lutaka. S više od 2500 komada iz cijelog svijeta, jedan je od najvažnijih na tom području. Sastoji se od 12 soba s lutkama, kostimima i lutkama iz 44 zemlje sa svih kontinenata.

Hrvatsku nismo našli, ali smo zato našli Sloveniju
Sudnica

Palača pravde ima gotički stil inspiriran nizozemskom arhitekturom. Sastoji se od sobe za usmeno suđenje, sudskih ureda i čak male ćelije u podrumu. Ima radio studio iz kojeg emitira “Radio República”, prvu dječju radio stanicu u zemlji, koja se može čuti s bilo kojeg mjesta u parku.

Željeznička stanica

Željeznička stanica u nordijskom stilu ima blagajnu, prodavaonicu slatkiša i model željeznice s minijaturnim argentinskim vlakovima. Formacije od po 3 automobila polaze s perona stanice s učestalošću od 15 minuta, obiđu perimetar parka za 20 minuta i s četiri međustanice prije povratka na terminal. Svaka formacija može prevesti 70 sjedećih putnika.

Dječja republika ima i ruralno područje u kojem se nalazi farma na kojoj se možete družiti s domaćim životinjama.

Foto: Branka i Dejan