Zašto pas naginje glavu kada mu se obraćate?

pas naginje glavu

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i mogu registrirati daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto pas naginje glavu da ta navika pomaže u postavljanju vanjskog dijela uha u pravilan položaj. Sve to kako bi mogli locirati izvor tog zvuka.

Također mogu nagnuti glavu kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput poslastica, loptica, idemo“, objašnjava Vailani Sung, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Isto je i kad psu kažete nešto što ne razumije u potpunosti pa pas naginje glavu lijevo ili desno. To može biti prirodan odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto lijepo i zabavno, nešto poznato, ali nije sasvim siguran da govorite o tome.

Pas pokušava razumjeti što govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili koje mu znače. Psi znaju nagnuti glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna stvorenja“, kaže Sung.

Znaju nakriviti glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično nekoj drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni”, dodala je.

Pročitajte i Djeca koja žive sa psima postaju socijalno inteligentnija

Foto: Freepik