Zagrebačka večera posvećena isključivo premium kobe govedini

kobe

Nova japanska priča kultnog zagrebačkog restorana Takenoko započinje već 1. ožujka, a glavna zvijezda posebne večere japanska je govedina Tajima Sanda. Najbolju vrstu govedine na svijetu u petak, 1. ožujka od 20 sati bit će moguće kušati na poznatoj zagrebačkoj gastro lokaciji u režiji gastro stručnjaka i chefova Takenoko restorana koji će prezentirati način pripreme i uzgoja najpoznatije vrste govedine. Posebnost ove kobe večeri je i dolazak Seido Hirooka, vlasnika farme s koje dolazi govedina koju će posjetitelji moći kušati u Takenoku.

Tajima je jedna od podvrsta goveda koje se u engleskoj terminologiji zove Japanese Black. Sva je Kobe govedina Wagyu, ali naziv Kobe nosi samo ona koja potječe od japanskog crnog goveda, sorte Tajima. Kompletna se proizvodnja, od samog začeća, teljenja pa do klanja odvijala u pokrajini Hyogo, koje je Kobe glavni grad. Wagyu u prijevodu znači japanska krava ili japansko govedo, a odnosi se na četiri pasmine japanskih goveda, od kojih japansko crno govedo sa svojim sortama, zauzima 90% proizvodnje, genetski predisponiranih da daju meso koje sadrži daleko veći postotak omega-3 i omega-6 masnih kiselina, nego što je to slučaj kod običnih goveda.

Kobe večera započinje carpacciom od kobea s čipsom od riže i cvijetom soli. Uz carpaccio će se točiti sake Fukuju eco zero junmai. Slijedi tartar od kobea sa hrskavom sushi rižom i sakeom Fukuju junmai ginjo, pa jakovske kapice s kobeom i teryakijem sa sakeom Fukuju daiginjo. Naposljetku, uz steak kobea na robata roštilju točit će se klasični, moćni Gajin chardonnay Rossj-Bass. Večera završava kolačem od yuzua, jedinim slijedom bez kobe govedine, uz koji će se servirati tokajac Oremus iz kasne berbe.

Takenoko je godinama usavršavao svoje poslovanje i dosljednost u kvaliteti, profilirao se u sam vrh zagrebačke restoranske scene postavši tako svojevrsnim gradskim fenomenom. Upravo večerom čiji će svi slijedovi sadržavati vrhunsku kobe govedinu, Takenoko postavlja visoke standarde gastronomske ponude. Svoje mjesto na ekskluzivnoj večeri možete rezervirati putem broja: 01/ 6463 385 ili putem e-maila: info@takenoko.hr, a cijena Kobe menu-a je 240,00 EUR po osobi.