Preporuke za zimski odmor u Bosni i Hercegovini

Zimski odmor u Bosni i Hercegovini

Zimski odmor u Bosni i Hercegovini je idealna prilika za uživanje u snježnim radostima, bogatoj kulturi i ukusnoj hrani. Bosna i Hercegovina nudi raznovrsne destinacije za zimski turizam, od planinskih centara do gradskih znamenitosti. U slučaju da vam je prvi izbor planina, odnosno skijanje ili samo uživanje na snijegu, evo nekoliko planina koje možete posjetiti.

Jahorina

Jahorina je jedna od najpoznatijih skijaških destinacija u Bosni i Hercegovini, koja je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Ima više od 20 km uređenih staza za skijanje i snowboarding, kao i moderne žičare, ski škole i opremu za iznajmljivanje. Jahorina je također poznata po svojoj ljepoti, čistom zraku i bogatom noćnom životu. Na Jahorini se može pronaći smještaj za svačiji ukus i budžet, od luksuznih hotela do planinskih kuća.

Vlašić

Oko Vlašićke visoravni, poznate po Babanovcu, razvilo se središte zimskog turizma, s brojnim hotelima i vikendicama koje posjećuju oni koji žele uživati u zimskim sportovima, ali i odmoriti se s obitelji. Na Vlašiću se nalazi više od 10 kilometara skijaških staza.

Borje

Ova planina i hotel “Hajdučke vode” udaljeni su 23 km od Teslića i oko 60 km od Banja Luke. Ovo je također jedno od odredišta koje možete posjetiti i uživati u kratkom odmoru, bilo da se želite odmoriti, skijati ili samo šetati.

Kozara

Na ovoj planini možete uživati u skijanju, zimskim aktivnostima, kao i planinarenju i obilasku kulturno-povijesnih spomenika koji se nalaze u neposrednoj blizini. Kada je u pitanju ski centar, on je jedan od manjih, ali to ne umanjuje njegov značaj.

Bjelašnica

Još jedna planina, koja se poput Jahorine nalazi nedaleko od Sarajeva. Također je dobra destinacija za zimski odmor, ali i destinacija koju možete posjetiti ako želite pobjeći od gradske vreve. Odmor od zimskih aktivnosti potražite u hotelu Nomad.

Kupres

Planinu koja obiluje prirodnim ljepotama, krase ugodna klima i gostoljubivi stanovnici, a posebno je zanimljiva u zimskim mjesecima. Kao i sve druge planine, i Kupres nudi razne mogućnosti za zimske aktivnosti, poput skijanja, a nudi i vožnju quadovima, kao i brojne gastronomske specijalitete.

Foto: Nenad Radojčić (Unsplash)