Ovo su najopušteniji svjetski gradovi

svjetski gradovi

Najbolji i najopušteniji svjetski gradovi, ako vas zanima zadimljena i mirna atmosfera, nalaze se u Europi. Na listi se nalazi i jedan grad iz Hrvatske.

Web stranica MoneySuperMarket provela je istraživanje koje bi trebalo dati odgovor koji su najopušteniji gradovi na svijetu. Iako je odmor prije svega u prirodi, postoje i gradska središta koja mogu biti sasvim mirna mjesta za odmor.

MoneySuperMarket napravio je indeks mirnih gradova, a na popisu se nalazi 75 gradova koji su poredani prema kvaliteti zraka, svjetlu, buci, prometnoj gužvi, prosječnim sunčanim satima, ali i zadovoljstvu i susretljivosti lokalnog stanovništva.

Najopušteniji grad na svijetu je Reykjavik. Glavni grad Islanda ima ocjenu 85,5 od 100 zahvaljujući kvalitetnom zraku, niskoj razini zagađenja, zadovoljnim stanovnicima i brojnim zelenim površinama.

Estonski Tallinn na drugom je mjestu s ocjenom 82,3 zahvaljujući mirnoj atmosferi i izvrsnoj gradskoj infrastrukturi. Na trećem mjestu našao se Bergen, grad na zapadnoj obali Norveške, koji već godinama ima najzadovoljnije stanovnike.

Među prvih deset nalaze se i Ljubljana i Dubrovnik, na sedmom, odnosno desetom mjestu.

Ljubljana je jedna od najmanjih europskih prijestolnica, ali ima veliku snagu. Korisnici društvenih mreža navode kako je cijela Slovenija nepravedno podcijenjena, a Ljubljana nevjerojatna. Grad ima jedinstvenu energiju i živost. Ljubljana je slikovit, pristupačan i dovoljno mali grad da ga upoznate pješice.

Dubrovnik je šarmantan, kompaktan grad bez prometa. Turisti mogu istražiti praktički besprijekornu srednjovjekovnu arhitekturu i masivne kamene zidove grada, jedne od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrda na svijetu.

Ovo su najopušteniji svjetski gradovi:

1. Reykjavik
2. Talin
3. Bergen
4. Beč
5. Stockholm
6. Vilnius
7. Ljubljana
8. München
9. Zürich
10. Dubrovnik

(TU Magazin)

Foto: Freepik