Jutarnji napitak koji čisti probavu i jača imunitet

napitak od đumbira

Ako vas muči nadutost, bilo da je riječ o prejedanju, problemima s probavom ili menstruaciji, đumbir će ublažiti te tegobe. Ispod je jednostavan recept za napitak od đumbira.

Prema stručnjacima, đumbir ima puno spojeva, poput gingerola, koji je protuupalni spoj, pa je odličan za smanjenje plinova i nadutosti, prvo zato što smanjuje upalu, a previše upala može uzrokovati plinove, nadutost i želučane tegobe .

Mala doza đumbira svaki dan također može pomoći u smanjenju mučnine i povraćanja, kao i grčeva u želucu. Iako je nadutost jedna od tipičnih tegoba koju pripisujemo današnjem načinu života, to nije jedini način na koji đumbir utječe na zdravlje, te ne čudi što je napitak od đumbira sve popularniji.

Prednosti napitka od đumbira

Poput vode s limunom i napitka od đumbira, treba ga piti ujutro, prije jela. Đumbir je biljka s korijenom u cvatu, a kada pijete napitak od đumbira, konzumirate korijen. Đumbir sadrži vitamin C, magnezij i kalij.

Pomaže kod probave

Svježi đumbir najbolja je opcija za pomoć probavi. Postoje određeni enzimi u đumbiru koji mogu pomoći kod nadutosti, ublažiti zatvor i pomoći kod mučnine. Đumbir također može pomoći kod jutarnjih mučnina, pa čak i kod mučnine i povraćanja izazvanih rakom.

Jača imunitet

Dok đumbir ima protuupalna i antibiotska svojstva koja mogu ojačati imunološki sustav, također ima antivirusna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u održavanju zdravlja. Iako sadrži vitamin C, ne radi se o velikim količinama. Zato neki napici od đumbira sadrže sok od limuna ili naranče kako bi povećali unos vitamina C. Jedenje ovih nutrijenata zajedno može pomoći u povećanju unosa hranjivih tvari koje jačaju imunitet iz hrane.

Pomaže kod mršavljenja

Đumbir može smanjiti glad i povećati broj kalorija koje se sagorijevaju u probavnom procesu. Naime, sadrži spojeve koji mogu povećati toplinski učinak hrane, što povećava sagorijevanje kalorija. Međutim, dodavanje đumbira u prehranu samo po sebi općenito neće rezultirati značajnim gubitkom težine. Đumbir također može povećati grelin, hormon koji kontrolira razinu gladi i može smanjiti apetit te pomoći da se osjećate manje gladni.

Kako napraviti napitak od đumbira kod kuće

Sastojci:
1/2 šalice svježeg soka od limuna, od otprilike 3 do 4 velika limuna
1 šalica soka od naranče ili sok od 3 naranče
55 g svježeg đumbira

Izborni sastojci:
1 do 3 žličice meda
1 do 2 prstohvata kajenskog papra
1/2 žličice kurkume
omekšali crni papar u vodi

Priprema:
Ogulite svježi đumbir i nasjeckajte ga na male komadiće. Dodajte sve sastojke u blender velike snage. Ulijte smjesu kroz cjedilo s finom mrežicom kako biste istisnuli svu tekućinu iz pulpe. Spremite tekućinu u veliku zdjelu. Za piće odmjerite porcije od 30 do 60 ml odjednom koje možete popiti razrijeđene s vodom, prenosi neovisno.

Foto: Freepik