Ukusna i zdrava poslastica

kolač od mrkve

Ako ste se zaželjeli slatkoga, ali ste na dijeti, onda je ovo savršen recept za vas. Sočni kolač od mrkve i zobenih pahuljica kojeg možete pripremiti brzo i jednostavno. Recept je na Instagram profilu podijelila korisnica @sweetsandbeauty, a oduševio je mnoge.

Mrkva je bogata kalijem, kalcijem, magnezijem, vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom te ima visoku koncentraciju beta karotena koji pozitivno djeluje na nokte i kosu, kao veliku količinu antioksidansa, pa sprječava starenje. Zobene su pahuljice pak bogate željezom, vlaknima, kalcijem, magnezijem i cinkom, a sadrže i vitamine: B1, B2, D, A i E, kao i visoku koncentraciju šest od osam esencijalnih aminokiselina. Upravo zato isprobajte ovaj recept već danas!

Kolač od mrkve i zobenih pahuljia – recept

Sastojci:
3 jaja
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
150 g ribane mrkve
250 g zobenih pahuljica
120 g smeđeg šećera
1 kašika mljevenog cimeta
15 g kvasca
malo grožđica
malo zobenih pahuljica

Priprema:
Prije početka pripreme recepta zagrijte peć na 180ºC. Izmiješajte 3 jaja i smeđi šećer u zdjeli uz pomoć mutilice ili miksera dok jaja ne udvostruče volumen i postanu bjelkasta. Zatim dodajte ulje i naribanu mrkvu. Nastavite miješati tako da se dobro sjedine. Sljedeći korak je dodavanje zobenih pahuljica, brašna, kvasca i cimeta u prahu. Nastaviti miksati da se dobije homogena masa.

Kalup namažite uljem i stavite malo brašna da se ne lijepi ili ga obložite papirom za pečenje. Ulijte tijesto u kalup i pripazite da uklonite mjehuriće zraka. Prije nego kolač stavite u peć, na vrh stavite grožđice i zobene pahuljice. Kako grožđice ne bi otišle na dno kalupa savjet je da ih malo pobrašnite prije nego ih stavite na vrh. Stavite kalup u zagrijanu peć i neka se peče oko 30-40 minuta na 180ºC.

Foto: Freepik