Načini na koje dijete pokazuje da mu treba više ljubavi i pažnje

dijete treba ljubavi i pažnje

Važno je naučiti čitati signale kojima vam dijete govori da treba više ljubavi i pažnje

Moderan način života ima brojne prednosti. No ponekad su roditelji toliko iscrpljeni svakodnevnim obvezama da zaborave svojim mališanima pokazati ljubav i pažnju. To naravno, ne znači da mame i tate ne vole svoje dijete, već mu jednostavno ne iskazuju ljubav svaki dan na njemu razumljiv način.

Iskreno govoreći, postoje roditelji koji jednostavno ne znaju kako pokazati svoju ljubav. Iako to ne znači da ne vole svoje dijete, to svakako može utjecati na mališana koji se ne osjeća voljeno.

Kako biste to izbjegli, važno je naučiti čitati signale kojima vam dijete govori da treba više ljubavi i pažnje.

Dijete razvija strah od napuštanja

Prvi znak da dijete treba više ljubavi i pažnje je strah od napuštanja. Dijete koje se ne osjeća voljeno boji se da će biti napušteno. Razlohe je jer se osjeća kao da nije dovoljno važan svojim roditeljima. Odrastanje u takvom emocionalnom stanju može dovesti do toga da dijete kada odraste ostvaruje odnose o kojima je emocionalno ovisno ili da ima manjak samopoštovanja, piše guiainfantil.com.

Pokušava privući pozornost

Još jedan znak nedostatka ljubavi je “prizivanje pažnje”. Imajte na umu da je djetetovo loše ponašanje vrlo često samo sredstvo kojim želi privući pažnju roditelja, navesti ih da mu pokažu naklonost.

Tužno je

Treći znak da djetetu treba više ljubavi i pažnje je očitiji – dijete je tužno, apatično ili ljutito i takvo je gotovo svaki dan. Ovi simptomi, ako se zanemare i potraju dulje vrijeme, mogu dovesti do depresije.

U školi mu ide lošije nego prije

Još jedan uobičajeni signal da djetetu treba više ljubavi i privrženosti su loši rezultati u školi ili sportu. Ako se čini da je roditeljima svejedno što studiraju, studiraju li, kojim se sportom bave, neće ni njima biti svejedno.

Koristi negativan jezik

Ako primijetite da dijete koristi negativne izraze, koji su obeshrabrujući ili možda iznenada psuje, moguće je da vam želi reći da mu treba više pažnje i ljubavi.

Pazite na svoje ponašanje kao roditelja

Ako se uhvatite da neko vrijeme djetetu posvećujete manje pažnje nego inače, vrlo je vjerojatno da imate i neku osobnu situaciju koja vas brine i odvlači vam pažnju. Da biste se posvetili svom djetetu, prvo se morate pobrinuti za sebe.

Da bi se dijete razvilo u autentičnu osobu, potrebna mu je ljubav i briga roditelja. Imajte to na umu i pokušajte mališanu svaki dan pokazati koliko ga volite.

Pročitajte i Dvije stvari djeca ne opraštaju roditeljima ni kad odrastu

Barbara D.;Foto: Freepik