Znamo koja je idealna destinacija u Hrvatskoj za zimski hiking

hiking

S 200 kilometara markiranih planinarskih staza i brojnim drugim outdoor mogućnostima ova destinacija je idealna za zimski hiking

Iako su mnogi, dolaskom hladnijih dana, skloni rekreaciju premjestiti u zatvorene prostore, hodanje ili planinarenje na svježem, zimskom zraku savršeno je iskustvo koje, doduše, treba dobru pripremu. Kvalitetne gojzerice i slojevita odjeća – zlatno je pravilo za sve ljubitelje zimskih aktivnosti na otvorenom. Budući da nema „velebnih“ vrhova, ali ima mnoštvo staza koje privlače netaknutom prirodom, Park Prirode Papuk idealna je destinacija za zimski hiking.

Posebno je idilična dolina Jankovac s Grofovom poučnom stazom na kojoj će vas oduševiti dva umjetna jezera, špilje (od kojih je jedna i posljednje počivalište grofa Jankovića!) te 36 metara visoki slap Skakavac koji na niskim temperaturama smrzne.

Mnoge rekreativce i sportaše razveselit će vijest da u Parku prirode Papuk, na padinama iznad Orahovice, niče i nova oaza za ljubitelje aktivnog odmora. Turističko-rekreacijski centar „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“ projekt je vrijedan 10,8 milijuna eura, a s više od devet milijuna eura sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Novouređeni sportski tereni

Ovaj najveći turistički kompleks u županiji već ima novouređene sportske terene i sanitarne čvorove na Orahovačkom jezeru, kao i 14 bungalova u šumi uz Jezersku cestu, a pri kraju je i izgradnja zgrade Edukativnog centra – Škola u prirodi s 52 ležaja, polivalentnom konferencijskom dvoranom i brojnim multimedijalnim sadržajima.

Susjedno tri hektara veliko jezero Hercegovac u sklopu projekta dobit će i zip-line, a uredit će se staze do srednjovjekovnog Ružica grada podignutog na uzvisini iznad orahovačkih jezera. Time će Park Prirode Papuk, uz sve druge atrakcije i čak 200 kilometara markiranih planinarskih staza, zasigurno privući još više ljubitelja rekreacije i sporta.

Orahovica je, uz Voćin i Slatinski Drenovac, treći ulaz kojim se sa sjeverne strane može ući u Park prirode Papuk. Duž magistrale postavljena je smeđa signalizacija koja posjetitelje usmjerava prema ovom UNESCO svjetskom geoparku i svim njegovim ljepotama.