Recepti Bota Šare koji će razveseliti cijelu obitelj

recepti bota šare

Posebno božićno uređenje zagrebačkog restorana Bota Šare uvijek nas iznova razveseli, kao i njihovi recepti koji uvijek razvesele obitelji

Najljepše je razdoblje u godini. Vrijeme kad najviše vremena provodimo u krugu obitelji i dragih nam ljudi. U Botinoj velikoj obitelji Božićne pripreme krenule su u studenom kada se planirala i kreirala bozićna dekoracija i ponuda za četiri restorana, a zapravo do Badnjaka sve je posvećeno gostima kojima žele pružiti vrhunsku kvalitetu i obiteljsku atmosferu za vrijeme adventa. Posebno uređenje zagrebačke Bote uvijek nas iznova razveseli.

Bota stvara svoj brend dalmatinskom kulturom. Svake godine koristimo izvorne dalmatinske elemente iz prirode kako bi održali tradiciju. U uređenju smo koristili dalmatinsku borovinu i česminu, odnosno crni hrast koji je specifičan za Dalmaciju. U povijesti je ostavio veliki trag u Dalmaciji u pogledu korištenja u kućanstvu!“ – govori dizajnerica Nina Blečić i dodaje: „Prostor restorana krase i velike moderne zvijezde. Prova je ukrašena također borovinom te svim delicijama Dalmacije kao što su sušene smokve, bademi orasi i drugo. Cilj je bio topla, dalmatinska atmosfera u kojoj ćemo zajedno uživati ovog adventa!“

Tri dana u godini kada su slobodni, a obitelj na okupu

Iz baze u Malom Stonu rade se domaći suhi kolačići koji se šalju na ostale lokacije, a uz domaće likere od mrčice, kadulje ili rogača najljepša su dobrodošlica svakom tko posjeti jednu od Botinih adresa diljem Hrvatske. Sam Badnjak jedan je od najdinamičnijih dana u njihovim restoranima. Kako je taj dan običaj postiti svi žele rezervirati svoju porciju bakalara ili nekog drugog ribljeg specijaliteta iz naše ponude.

Badnja večer, Božić i Stjepan dan jedina su tri dana kada je naša uža obitelj na okupu pošto su i naši restorani zatvoreni. Kod kuće sve pripreme kreću baš na sam Badnjak, a on je za nas poseban i iz razloga jer na taj dan rođendan slavi i pater familias Božidar!” – govori Tanja Šare i dodaje: “Kićenje bora, branje mahovine i uređivanje jaslica zaduženje su najmlađih članova, a uvijek se radi na Badnje jutro. Kada se naši restorani zatvore, na Badnju večer vrijeme je rezervirano za Kolendu, stari običaj dubrovačkog kraja kojim se čestita nadolazeći Božić i Nova godina!

Zanimljiva je činjenica da je Dubrovačka kolenda proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Nakon nje obiteljska je obaveza Polnoćka, potom Božić u obitelji Šare može početi uz kušanje svih mesnih specijaliteta u kojima uživaju narednih dana. Čarobna božićna bajka nastavlja se ispod bora kada najmlađi članovi ove poznate ugostiteljske obitelji s veseljem otvaraju poklone. Uz mnogo veselja Advent u Boti mjesto je susreta i stvaranja uspomena.

Recepti Bota Šare

KOLAČ OD ROGAČA

Sastojci:
-jaja 4
-šećer 1 šalica
-mlijeko 1 šalica
-ulje 1 šalica
-brašno 1 šalica
-orasi mljeveni 1 šalica
-rogač mljeveni 1 šalica
-jabuka ribana 3 komada
-prašak za pecivo 1 vrećica
-čokolada za kuhanje 10 dkg

Priprema:
Biskvit: Jaja izbatiti sa šećerom zatim dodati mlijeko i ulje te dodatno dobro izmješati. Zatim dodati suhe sastojke te jabuku. Peći u plitkoj tepsiji 35-40 min na 170 stupnjeva.

Glazura: Čokoladu rastopiti, dodati 3 žlice ulja, dobro izmješati te preliti po ispečenom biskvitu. Može se konzumirati odmah dok je toplo.

recepti bota šare

A LA PEKA HOBOTNICA 

Sastojci:
-hobotnica 1.5 kg
-kapula 3 komada
-krumpir 6 komada
-češnjak 4 piće
-peršin
-sol i papar po želji
-crno vino 1 dcl
-maslinovo ulje
-lovor 3 lista
-ružmarin 1 grančica

Priprema:
Poželjno je svježu domaću hobotnicu predhodno smrznuti pa odmrznuti prije pripreme. Krumpire u kapulu narezati na ploške. Posudu za pečenje premazati maslinovim uljem. Povrće posložiti u veću tavu da bude u jednom sloju, preliti maslinovim uljem te dodati začine po želji, začinsko bilje i crno vino. Tavu poklopiti pa staviti kuhati na laganu vatru oko sat vremena dok sve ne omekša.

recepti bota šare

BALOTICE OD DIMLJENE RIBE 

Sastojci:
-dimljena riba 200g
-krumpir kuhani 100 g
-češnjak 2 pice
-peršin
-žumanjak
-jaje
-brašno 1 šalica
-krušne mrvice 2 šalice
-ulje za prženje 0,5 l
-sol i papar po želji

Priprema:
Dimljenu ribu pokišati u vodu par sati, a zatim kuhati pola sata. Ocisititi od kosti, usitniti i pomiješati s kuhanim krumpirom te dodati češnjak, peršin i začine. Formirati kuglice željene veličine te ih panirati u brašnu, jaju i krušnim mrvicama. Zatim ispohati 3-4 minute u dubokom ulju.

recepti bota šare

Foto: Filip Popović i Bota Šare