Kada je pravo vrijeme da dijete ima svoju sobu

dijete svoju sobu

Premjestiti dijete u pravi, veliki krevet i u svoju sobu veliki je izazov, kako za dijete tako i za roditelje, pogotovo ako je dijete do tada spavalo s roditeljima u zajedničkom krevetu.

Psiholozi ističu da se odluka o preseljenju u vlastitu sobu ili krevet najčešće događa kada jedna od strana, bilo roditelj ili dijete, to želi. Ne postoji određeno razdoblje ili dob djeteta za to.

Svako dijete je jedinstveno i ne postoje opća pravila za uvođenje odvojenog spavanja i prelaska u svoju sobu. Zato je važno sve raditi bez žurbe, već postupno, uz razgovor i razumijevanje dječjih potreba.

Roditelji najčešće donose odluku o odvojenom spavanju kada se dijete više ne budi noću i kada je prinova na pragu. Ako je dijete potpuno sposobno za odvajanje, taj prelazak u svoju sobu i odvajanje bit će bezbolni. No, ako dijete još nije spremno za odvajanje, nemojte raditi nagli prijelaz, već u proces odvajanja počnite postupno. Treba razgovarati s djetetom, objasniti mu, uključiti ga u uređenje sobe, odabir namještaja i kreveta.

Mišljenje pedijatara je da su djeca od godinu dana potpuno spremna za sam boravak u sobi. No u tom slučaju preporuča se da dječja soba ne bude izolirana i udaljena od vaše spavaće sobe.

Od četvrte godine dijete je sigurno spremno za preseljenje u svoju sobu, stoga je važno polako graditi navike. Ako je dijete naviklo zaspati u krevetu s roditeljima, prvi korak je naučiti zaspati u krevetu samo, bez prisutnosti roditelja. U tom postupnom prijelazu možete ostaviti odškrinuta vrata, uz svjetlo lampe ili svjetlo iz hodnika i obećanje da ćete biti tu ako išta zatreba. Također, za početak navikavanja na odvojeno spavanje mališanima možete ostaviti omiljenu igračku uz koju će zaspati i spavati.

Tekst: Barbara D., Foto: Pixaby