Najbolja mjesta za vidjeti polarnu svjetlost u 2024.

polarna svjetlost

Obično se polarna svjetlost može vidjeti samo u zemljama koje su dio Arktičkog kruga, poput Norveške, Finske i Islanda. Međutim, ponekad promatrači zvijezda u udaljenim mjestima poput SAD-a imaju dovoljno sreće da uoče polarnu svjetlost. A 2024. spektakl će biti najjači u posljednjih 20 godina te vidljiv s lokacija diljem svijeta.

Polarna svjetlost nastaje kada geomagnetske oluje na suncu povuku Zemljino magnetsko polje. To stvara kozmičke valove koji pokreću elektrone u atmosferu kako bi formirali auroru. Naravno, postoje visoki i niski ciklusi tih solarnih poremećaja, a 2023. – 2025. bit će razdoblje vrhunca solarne aktivnosti”, kaže Matthew Valentine, voditelj prodaje u SAD-u u Havila Voyagesu.

Bilo da idete na krstarenje, slikovitu vožnju vlakom ili letite u novu državu, imate mnogo opcija da svjedočite ovom čudu. Najsjajnije će biti tijekom travnja.

U nastavku otkrijte koja su najbolja mjesta za vidjeti polarnu svjetlost 2024.

Norveška

Bez obzira gdje se nalazite u Norveškoj, gotovo je jamstvo da ćete moći vidjeti polarnu svjetlost.
Bogata iskustvima ispunjenim avanturama na otvorenom, poput vožnje pasa, skijaškog trčanja, vožnje kajakom i brdskog biciklizma, Norveška je jedno od najboljih mjesta na svijetu za vidjeti polarnu svjetlost.

Međutim, stručnjaci sugeriraju da je jedan od najboljih načina da svjedočite fenomenu na kruzeru. Krstarenje Havila Voyages Northern Lights Promise putuje oko Norveške 12 dana, dok istraživačko putovanje Aurora Expeditions Northern Lights Explorer počinje u Norveškoj te također istražuje Grenland i Island tijekom tri tjedna.

Grenland

Grenland je dio Arktičkog kruga, pa ima smisla da je jedno od najboljih mjesta za vidjeti polarnu svjetlost. Kristen Czudak, autorica iza Yonderlust Ramblings, posebno preporučuje Kangerlussuaq, mali grad na jugozapadnoj obali zemlje, za vrhunske prikaze.

Grenland u cjelini, a posebno Kangerlussuaq, imaju izuzetno nisko svjetlosno zagađenje zbog male populacije, što je idealno za uočavanje sjevernog svjetla”, kaže Czudak. Da biste ih vidjeli, možete jednostavno pogledati kroz prozor ili rezervirati obilazak s vodičem. Puno je manje gužve na obilascima sjevernog svjetla na Grenlandu nego na poznatijim i lakše dostupnim odredištima. Stoga možete imati više iskustva za sebe.

Island

U ‘Zemlji vatre i leda’ između rujna i travnja postoji mnogo izvrsnih vidikovaca za sjeverno svjetlo. Putnici mogu planirati obilaske sjevernog svjetla iz Reykjavika ili se noću opustiti i uživati u predstavi iz geotermalnog luksuznog lječilišta.

Laurie Hobbs, menadžerica u Exodus Adventure Travels, kaže da putnici mogu uživati u sjevernom svjetlu kroz uzbudljive zimske aktivnosti kao što su hodanje po snijegu, vožnja sanjkama sa psima i skijaško trčanje.

Aurora Expeditions dodaje da na njihovim krstarenjima gosti mogu “istražiti regiju Westfjords, koja se odlikuje izvanrednim krajolicima sa strmim, vrhovima planina koje se spuštaju u more i netaknutom sjevernoatlantskom vegetacijom.” Krstarenja se također zaustavljaju na poluotoku Hornstrandir, “jednoj od najudaljenijih i najudaljenijih regija Islanda”, kažu.

Finska

Alonso Marly, stručnjak za putovanja, napominje da nema jamstva da ćete vidjeti polarnu svjetlost, pa je najbolje krenuti što sjevernije. A u Finskoj to znači putovati u finsku Laponiju na samom sjeveru Arktičkog kruga. Dok ste tamo, Marly preporučuje da se divite svjetlima iz Kakslauttanen Arctic Resorta, jer imaju staklene iglue i udobne, romantične vibre.

Ako se više volite opuštati, Finska ima mnogo drugih opcija za promatranje polarnog svjetla. Od vila uz more do udobnih koliba s velikim staklenim prozorima. “Budući da se polarna svjetlost pojavljuje nad Finskom oko 200 noći godišnje, mogu jamčiti da je to destinacija koju morate posjetiti za čarobni zimski odmor i jedinstveno iskustvo putovanja 2024.“, dodaje Marly.

Škotska

Određena mjesta u sjevernoj Škotskoj glavna su mjesta za vidjeti polarnu svjetlost, uključujući Inverness. Ovaj povijesni grad glavni je grad Škotskog gorja i nudi “ikonske dvorce, veličanstvene planine i jedinstven životinjski svijet, uključujući poznato čudovište iz Loch Nessa.

Taylor Beal, vlasnik i autor bloga o putovanjima Traverse With Taylor, kaže da ove zime svjetla svijetle svake noći u ovim dijelovima Škotske. Ostala sjeverna odredišta koja preporučuje su Vanjski Hebridi ili Šetlandski otoci.

Aljaska

Aljaska je poznata po dugim zimama i mračnim danima, što je čini izvrsnim mjestom za hvatanje polarne svjetlosti. Brittany Betts, stručnjakinja za putovanja, predlaže noćno putovanje vlakom po Aljasci. “Željeznica na Aljasci, konkretno, ima iskustva željeznice preko noći koja vam omogućuju da vidite svjetla iz druge perspektive”, kaže Betts. “Polijećeš i iskačeš na različitim lokacijama, provodiš dan baveći se zimskim aktivnostima, a zatim noću gledaš nevjerojatne poglede.

Jasper, Alberta, Kanada

Nacionalni park Jasper u Kanadi dom je drugog najvećeg rezervata tamnog neba na svijetu. Zbog svog geografskog položaja, nevjerojatno je mjesto za promatranje zvijezda tijekom cijele godine, ali i za promatranje polarne svjetlosti”, kaže Tyler Riopel, direktor razvoj destinacije u Tourism Jasper.

Svjetla će se najvjerojatnije pojaviti između 23 sata i 1 ujutro, što je lokalnom stanovništvo poznato kao “magnetska ponoć”.

Izvor: Best Life