Lipik – destinacija za revitalizaciju tijela i uma

lipik

Za turistički potencijal Grada Lipika, izvori termalne vode od vitalnog su značaja. Jedno od najstarijih lječilišta u Hrvatskoj dobilo je novi sjaj, a posjetitelji konačno mogu uživati u obnovljenim sadržajima toplica. „Projekt Terme Lipik objedinjava obnovu kulturnog naslijeđa, prirodnih ljepota i stoljetne tradicije lječilišnog turizma kako bi grad Lipik ponovno bio nezaobilazna destinacija za revitalizaciju tijela, uma i duha“, istaknuto je na konferenciji projekta, održanoj 20. prosinca u novoobnovljenoj dvorani Quella u Termama Lipik.

Nositelj projekta je Grad Lipik, a partneri su Toplice Lipik – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 9.696.742,43 eura od čega je 8.215.408,17 eura sufinancirano od strane EU. Kroz projekt se potiče obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala Perivoja, Narodne kupke i Vile Zinke – Vile dobre vode.

Narodna kupka

Dok je u zlatno doba Lipika većina građevina u središtu grada bila rezervirana za elitu, uključujući i većinu kupelji, Narodna kupka bila je namijenjena običnom puku. Projektom Terme Lipik obuhvaćena je rekonstrukcija i opremanje objekta nakon čega su nastali sadržaji pomoću kojih se prezentira termo-mineralna voda uz pomoć suvremene multimedijalne opreme, kao nastavak prikaza interpretacijskog sadržaja Vile dobre vode. Isto tako, posjetitelji mogu osjetilno iskusiti prezentirano kroz povijesni prikaz liječenja i rehabilitacije termo-mineralnom vodom putem sadržaja kao što su bazen, jacuzzi, turska kupelj, finska sauna, slana soba i prostor za masaže. Interpretacijske teme unutar Narodnih kupki primarno su vezane uz povijest Lipika i lipičkog termalnog kompleksa.

lipik
Perivoj

Perivoj u Lipiku jedini je lječilišni perivoj u Hrvatskoj za koji postoji izvorni nacrt. Najstarija katastarska karta Lipika potječe iz 1868. godine. Tijekom povijesti, Lječilišni perivoj oduvijek bio središnje mjesto Lipika, namijenjeno druženju i upoznavanju. Lipik se razvijao oko stare hrastove šume koja se oblikovala u pitomi prostor u kojem se nalaze geotermalni izvori koji se koriste u medicinske svrhe. U 18. stoljeću se uređuje park, nadopunjuje novim biljkama, stazama i sjenicama, a tijekom 19. stoljeća postaje prepoznatljivi neobarokni perivoj koji je arhitektonski relativno dobro očuvan na izvornoj površini od 10 hektara bez bitnih promjena perivojne kompozicije

Kroz projekt Terme Lipik pristupilo se obnovi lipičkog perivoja kojim se vizura Lipika bitno promijenila, odnosno, u većem dijelu je vraćena u prvobitno stanje. I danas postoje dvije stilsko-oblikovne cjeline: historicistička neobarokna s geometrijski uređenim vrtovima ispred glavnog pročelja zgrada Toplica i kasno romantičarski perivoj s alejama, drvoredima, sustavom šetnica i perivojnim interijerom.

lipik
I još nas puno toga očekuje

Projektom Terme Lipik, turistički potencijal Vile Zinke ponovno će se staviti u funkciju i to kroz izgradnju interpretacijskog centra termalne baštine grada Lipika, Vile dobre vode, koja je u tijeku. Vila dobre vode slavit će ovdašnju kulturu liječenja vodom kroz suvremenu i atraktivnu interpretaciju i prezentaciju, prenoseći priču o identitetu, tradiciji i jedinstvenosti Lipika. U prizemlju Vile dobre vode nalazit će se ulazni dio sa suvenirnicom, uredima za zaposlene, caffe barom te tematskim dječjim igralištem. U podrumu i na prvom katu smještene su dvije stalne muzejske izložbe: „Svijet u kapljici vode“ i „Zlatno doba Lipika“.

„Svijet u kapljici vode“ kroz pet interaktivnih izložaka priča priču o vodi – što je voda i kako nastaje, kako nastaju termalne vode, kruženje vode u prirodi, utjecaj vode na čovjeka i prirodu, različita stanja i kretanje vode. Većina izložaka predstavlja multi-osjetilne instalacije koje pozivaju posjetitelje na interakciju i učenje, a prikazuju se putem najnovije multimedije i IT rješenja na tržištu.
S druge strane, izložba „Zlatno doba Lipika“ otvoren je prostor u kojem su pozicionirani scenografski elementi i elementi umjetničkih instalacija koji prikazuju Lipik u 19. stoljeću. Naglasak u ovom likovnom postavu je na povijesnom prikazu grada u kontekstu njegove termalne baštine, od prapovijesti, antike i srednjeg vijeka, preko prvih vladara lipičkog kraja koji su valorizirali vrijednosti lipičke termalne vode, do kulturnog rasta Lipika kao turističkog središta u predratnom razdoblju Europe 20. stoljeća.

Završetak projekta Termi Lipik planiran je u jesen 2024. godine.