Kako djetetu izmjeriti temperaturu bez toplomjera?

dijete ima temperaturu

Toplomjer možete zaboraviti kada idete na odmor, izgubiti ga ili slučajno razbiti. Ako sumnjate da vaše dijete ima temperaturu, a nemate toplomjer, postoje drugi načini da to saznate.

Temperatura je jedan od najčešćih simptoma kod djece, koji može biti uzrokovan različitim infekcijama, ozljedama, zubima ili cijepljenjem. Temperatura je zapravo obrambeni mehanizam tijela koji pomaže u borbi protiv bolesti, ali ponekad može biti i znak ozbiljnijeg stanja. Kada je tjelesna temperatura iznad 37 stupnjeva, smatra se da je povišena. Ako nemate toplomjer, upotrijebite ove metode.

Dodirnite čelo

Kada tjelesna temperatura poraste, glava se prvo zagrijava. Potrebno je dlanom dotaknuti djetetovo čelo ili vrat i po temperaturi vašeg tijela osjetiti je li dijete pregrijano. Ruke i noge nisu najprikladnije jer se dijete znoji i njima će biti najhladnije.

Rumenilo

Ako je dijete previše blijedo, a zatim odjednom pocrveni u licu, to je jedan od glavnih simptoma visoke temperature.

Slabost

Dijete s temperaturom je letargično, ne želi se kretati i radije bi ostalo u krevetu. Apetit je smanjen, a ako primijetite ove simptome, dijete sigurno ima temperaturu.

Žeđ

Djeca koja imaju temperaturu gube puno vode, pa želja za više tekućine također može ukazivati na povišenu temperaturu.

Drhtanje

Ako je vrijeme toplo i dijete sjedi umotano u dekicu, vjerojatno ima temperaturu preko 38.

Foto: Freepik