Begovo oko – jezero koje se nikada ne zamrzava

begovo oko

Jezero Ochiul Beiului, poznato i kao “Begovo oko”, jedno je od najljepših jezera u Rumunjskoj okruženo zelenom šumom. Smješteno je u divljem području okruga Caraș-Severin, na jugozapadu Rumunjske, unutar Nacionalnog parka Cheile Nerei-Beușnița. Jezero je jedno od glavnih turističkih atrakcija ovog područja.

Ono što je najzanimljivije u vezi s jezerom dubokim 3,6 metara je to što se voda u njemu ne smrzava ni pri ekstremno niskim temperaturama tijekom zime, zahvaljujući izvoru koji stalno opskrbljuje jezero vodom.

Legende o jezeru

Ovo jezero koje izgleda kao da je iz bajke prenijeto u stvarni život potaknulo je i nekoliko legendi. Jedna od njih je ljubavna priča koja je završila tragično. Legenda kaže da se sin poznatog turskog bega u tom kraju zaljubio u čobanovu kćer. Beg se nije slagao s njihovom ljubavlju, pa je odlučio ubiti mladu djevojku. Pun tuge i žalosti, begov sin je prolio toliko suza da je napunio ovo jezero koje danas nosi njegovo ime i ima boju njegovih očiju. Shrvan boli i bijesom, mladić je odlučio i sebi oduzeti život. Zbog toga se kaže da se begov sin pretvorio u jezero Ochiul Beiului, a mlada djevojka u rijeku Beusnitu.

Jezero Ochiul Beiului, poznato i kao Begovo oko

Druga legenda kaže da se u noći Sanziene – proslave ljeta u Rumunjskoj, vile okupljaju oko jezera, plešu, kupaju se i očaravaju muškarce svojim šarmom.

Kako doći do jezera?

Do ovog jezera možete doći samo pješice, kroz šumu.

Nacionalni park “Cheile Nerei – Beusnita” nalazi se na jugu planina Aninei, okrug Caras-Severin. Dok ste tamo, možda biste poželjeli vidjeti i neke od njegovih drugih turističkih atrakcija, kao što su slapovi Beusnita, Bigar i Susara te jezero Drakului (Vražje jezero).

Još jedna zanimljivost ovog jezera je da ima stalnu temperaturu između 4 i 8 stupnjeva Celzijusa. Mnoge ptice selice ovdje dolaze svake godine poput sivih čaplji ili divljih pataka. Nalazi se na nadmorskoj visini od 310 metara i ima promjer od 15 metara. Ima oblik ovalnog kratera ili oka, zbog čega je i dobio ime koje ga krasi.

Turistička atrakcija u Rumunjskoj za koju rijetko tko zna, a svakako je vrijedna pažnje i spomena. Svjetska čuda su svuda oko nas, samo je potrebno malo više tragati za njima.

Foto: Fb, , Urlaub in Rumanien