Zablude o buhama

buhe

Buhe su dosadni paraziti kojih se vrlo teško riješiti. Napadaju ptice, sisavce, ali znaju napadati i čovjeka. Iako postoje već stoljećima, ljudi još uvijek nisu riješili neke stvari o buhama i misle da su neke stvari istinite – a nisu. Zato ćemo ovim člankom pokušati pomoći i  razriješiti te zablude.

1.Ako se ljubimac ne češe znači da nema buha

Istina je da je prvi znak da vaš ljubimac ima buhe ako se počnu češati, ali to ne znači da ih nema ako se ne češe. Svojim ljubimcima treba često provjeravati krzno, četkati ga, ali i staviti preparate protiv buha ili običnu ogrlicu – za svaki slučaj.

2. Kućni ljubimac dobije buhe samo ako izađe van

Varate se ako mislite da je to istina. Čak i kućni ljubimci koji nikad ne izlaze van, npr. vaša mačka također može dobiti buhe. Pitate se kako? Buhe su posvuda, pogotovo ako im je “sezona”. Dok hodate, vjerojatno ćete pokupiti ličinke buha na cipele i unijeti ih u svoj dom.

3. Jednom kada se riješimo buha, problem je zauvijek riješen

Ne stvaraju buhe samo velike, odrasle jedinke koje vidimo. Oni su samo pet posto cijelog problema. Postoje različiti proizvodi koji se koriste u borbi protiv buha. Neki ubijaju samo odrasle jedinke, a neki samo ličinke, stoga morate odabrati pravi proizvod za svog ljubimca. Također, ako imate dvorište – morate i njega očistiti od ove dosade.

4. Zimi nema buha

Istina je da buhama odgovara toplo vrijeme jer niske temperature ubijaju njihove jedinke, ali preko zime mogu pronaći sigurno i toplo skrovište u vašem domu! Mogu i hibernirati dok se ne stvore povoljni uvjeti, tj. dok se ne pojavi domaćin preko kojeg će se hraniti. Zato je čišćenje kuće potrebno tijekom cijele godine.

5. Buhe se uglavnom skrivaju u tepisima

Nije istina! Jaja i ličinke skrivaju se posvuda, ali doslovno. U pločicama, drvenim podovima, posteljini, namještaju, zavjesama… Posvuda i ništa ih u tome neće spriječiti.

6. Ako je kuća čista, nema šanse da u njoj žive buhe

Dovoljna je samo jedna buha da izazove cijelu invaziju parazita, stoga samo usisavanje i ribanje nije potpuno rješenje. A ako počnete čistiti, toliko su brzi da ih nećete imati vremena ukloniti. Jedna jedinka može položiti između 40 i 50 jaja dnevno.

Nama se pokazala učinkovito temeljito tretiranje stana Biokilom, a pas dobije tableticu od veterinara koji ubija buhe i jajašca u roku par sati.