Mačka je čuvar vašeg zdravlja

mačka

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede djeluju kao pravi sedativ na ljudski živčani sustav pa se njihovi vlasnici opuštaju od svakodnevne napetosti i stresa.

Blizina kućnih ljubimaca popravlja raspoloženje. Uz njih smo vedriji i opušteniji, što nas čini manje podložnima stresu i bolestima koje on uzrokuje.

Zanimljivo je da su članovi obitelji koji imaju kućnog ljubimca međusobno povezaniji te puno lakše i brže rješavaju sukobe. Isto tako, kućni ljubimci ispunjavaju čovjekovu potrebu za dodirom, nježnošću i maženjem, što posebno nedostaje starijim i usamljenim osobama. Studija australskog Baker Medical Research Institute, koja je obuhvatila oko 6000 ispitanika, pokazala je da ljudi koji drže kućne ljubimce u prosjeku imaju niži krvni tlak i nižu razinu kolesterola u krvi. Stoga su manje izloženi riziku od srčanog udara i drugih bolesti srca i krvnih žila.

Ljekovita moć mačjeg predenja

Pri odabiru kućnog ljubimca, oni koji više vole mačku nego psa, moraju naglasiti mačje predenje. Dapače, taj specifičan zvuk ne samo da smiruje nego i vraća u stara vremena kada je kuća bez mačke i ognjišta bila nezamisliva. Kad smo imali manje materijalnih dobara, a više duševnog mira, vrijeme nam se činilo beskonačno dugim. Dok u peći pucketa vatra, u petroleju treperi plamen, vani pada snijeg, a mačka tiho prede…

Smanjuje stres

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede djeluju kao sedativ na ljudski živčani sustav i tako ga smiruju. Na taj način smanjuje se svakodnevna napetost i razina stresa.

Međutim, mačje predenje nije uvijek isto. Nakon brojnih istraživanja znanstvenici su došli do zaključka da se razlikuje kada je riječ o uživanju ili upozoravanju vlasnika na određenu bolest. A kada već osjete bolest, njihovo predenje ovisit će i o vrsti bolesti, tvrdi jedno istraživanje koje se bavi ovim fenomenom.

Povoljno za astmatičare

Vjeruje se da frekvencije mačjeg predenja blagotvorno djeluju na dišne ​​organe, koji su najpovoljniji za astmatičare. Postoje svjedočanstva kroničnih astmatičara koji su dobili mačku upravo zbog te bolesti, da su od tada jako smanjili količinu lijekova. Naravno, uvjet je da niste alergični na mačju dlaku.

Tekst: Sonja A., Foto: Freepik