Razlozi zašto biste trebali uključiti masline u vašu prehranu

masline

Masline su nevjerojatno korisna i ukusna namirnica koja se često nalazi u mediteranskoj kuhinji. Njihova bogata hranjiva vrijednost i raznovrsne zdravstvene prednosti čine ih izvrsnim dodatkom vašoj prehrani.

U nastavku pročitajte zašto je zdravo jesti masline.

Antioksidansi za zaštitu tijela

Masline su izvanredan izvor antioksidansa, uključujući vitamin E, polifenole i flavonoide. Ovi spojevi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. To može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, raka i neurodegenerativnih poremećaja.

Zdrave masti

Masline su bogate mononezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom kiselinom. Ove zdrave masti podržavaju zdravlje srca i smanjuju loš kolesterol (LDL). Redovita konzumacija maslina može smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati lipidni profil.

Za probavu i crijevno zdravlje

Masline su izvor prehrambenih vlakana koja podržavaju zdravu probavu. Vlakna pomažu u prevenciji zatvora, održavaju ravnotežu crijevne mikroflore i podržavaju optimalno funkcioniranje crijeva.

Protuupalna svojstva

Oleokantal, spoj prisutan u maslinama, ima snažna protuupalna svojstva. To može pomoći u smanjenju upala u tijelu i ublažavanju bolova. Masline su posebno korisne za osobe s artritisom i drugim upalnim stanjima.

Za zdravlje kože i kose

Maslinovo ulje, dobiveno iz maslina, koristi se u kozmetičke svrhe. Ono hidratizira kožu, čini je mekom i štiti od oštećenja uzrokovanog UV zračenjem. Također, maslinovo ulje njeguje kosu, čini je sjajnom i smanjuje lomljenje.

Smanjenje rizika od raka: Istraživanja sugeriraju da konzumacija maslina može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva i prostate. Antioksidansi i protuupalni spojevi u maslinama igraju ključnu ulogu u ovom zaštitnom učinku.

Uključite masline u svoju prehranu kao dodatak salatama, tjestenini, sendvičima ili jednostavno kao zdravu grickalicu. Vaše tijelo će vam biti zahvalno!

Pročitajte i Šaka zdravlja: Orasi su jedna od najzdravijih namirnica

Donosimo dva ukusna recepta s maslinama koje možete isprobati:

Kruh s maslinama:

Sastojci:
1 kg brašna
1 kocka svježeg kvasca
2 dkg soli
3 dcl vode
10 dkg otkoštenih nasjeckanih maslina
Malo maslinovog ulja

Priprema:
Razmutite kvasac u toploj vodi.
Pomiješajte brašno, sol i kvasac.
Dodajte masline i ulje te zamijesite tijesto.
Ostavite da se diže oko 2 sata.
Oblikujte kruh, stavite ga u kalup i pecite na 180°C oko 45 minuta

Salata sa maslinama:

Sastojci:
Masline
Crvena paprika
Lešnici
Peršun
Sok od limuna
Maslinovo ulje
Ljuta paprika (po ukusu)

Priprema:
Pomiješajte masline, papriku, lešnike i peršun.
Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje i ljutu papriku.
Dobro promiješajte i poslužite kao osvježavajuću salatu

Foto: Freepik