Otvorenjem nove atrakcije, ovaj je grad postao apsolutni hit u regiji

celje

Na samo sat i pol vožnje od Zagreba (bez vinjete!) grad Celje izvrsna je lokacija za jednodnevni izlet. A zbog blizine nekoliko poznatih slovenskih terma, sve češće je i popularna destinacija za city break putovanja istinskih hedonista. Impresivna, višestoljetna gradska jezgra koja na svakom koraku svjedoči o životu grofova Celjskih; predivna umjetnička četvrt s brojnim ateljeima; Stari grad Celje, dvorac sa zidinama koji se moćno izdiže nad gradom; brojne mogućnosti za ljubitelje aktivnog odmora ili kulinarske istraživače (tortu od višanja iz Hotela Evropa jednostavno morate probati!)… – sve je to Celje. No otkad je otvoren Tehnopark Celje, najveći znanstveno-zabavni park u Sloveniji, ovaj je grad postao apsolutni hit u regiji za obiteljski odmor.

Prosinac, koji je pred nama, donijet će još više uzbuđenja, jer se održava Bajkovito Celje. To je manifestacija koja ovaj grad pretvara u pravu božićnu bajku. Osim božićnog sajma, paljenja lampica u društvu Sv. Nikole, dječjeg dočeka Nove godine…, sve dekorirano vilama i junacima iz bajki, ove će se godine 9. i 10. prosinca održati i Zimski srednjovjekovni dani. Evo što sve morate vidjeti u Celju i zašto je ovo najbolja destinacija u Sloveniji za obiteljski odmor?

celje
Stari grad Celje

Ovo je grad legendi i ‘ukletih’ grofova, s najvećim srednjovjekovnim dvorcem u Sloveniji. U isto je vrijeme i veličanstven, ali i pomalo zastrašujući. A kako ne bi bio kad, između ostalog, čuva i bogatu izložbu sprava za mučenje. Odavde se pruža predivan pogled na grad i okolicu, pa je – posebno u toplijem dijelu godine – na Starom gradu super napraviti pauzu za ručak. Osim pogleda, impresivna je i 23 metra visoka obrambena kula s tri metra debelim zidovima.

Hit novog doba

Najveći znanstveno-zabavni park mjesto je za učenje, igru, divljenje svijetu, ali i prava prilika za obiteljsku avanturu. Sve je to Tehnopark. Putem interaktivnih istraživačkih postaja, posjetitelji uče i aktivno sudjeluju u otkrivanju brojnih prirodoslovnih, tehnoloških i znanstvenih tema. Mjehuri od sapunice, planetarij, Newtonovo njihalo, simulator letenja, brojne iluzije…, svatko može naći svoje favorite među čak 57 eksponata. Više od Tehnoparku Celje saznajte ovdje.

Druga Troja i bloggerica 20. stoljeća

Ako želite u potpunosti osjetiti bilo grada, svakako morate razgledati tri izložbe u Pokrajinskom (regionalnom) muzeju Celje. Prva je o grofovima Celjskim koji su snažno utjecali na arhitekturu i život ovog kraja u 14. i 15. stoljeću. Lubanje grofova i danas su dio ove izložbe. Svakako treba vidjeti i izložbu antičke Celeie ili ostataka grada, kojeg su nazivali drugom Trojom, kao i stalnu izložbu o najslavnijoj Celjanki Almi Karlin. Da živi danas bila bi, bez dileme, najpopularnija bloggerica. A i u ono je vrijeme, početkom 20. stoljeća, kad nije bilo ni zrakoplova ni modernih tehnologija, sama proputovala svijet i na pisaćem stroju pisala zanimljive putopise iz Japana, Australije, Indije…

Za ljubitelje aktivnog odmora

U neposrednoj blizini gradske jezgre nalazi se predivna šuma, omiljeno šetalište s 12 šumskih putova, ukupne dužine 14 kilometara. Ako ste ljubitelj trčanja, biciklizma i trekkinga, onda ćete rado otići i na Šmartinsko jezero. Sa sedam biciklističkih i pet pješačkih staza te adrenalinskim parkom i wellness ponudom itekako je privlačna i Celjska koča. U zimskim je mjesecima Celjska koča malo i slatko skijalište, a u toplijem dijelu godine tamo se uživa u ljetnom sanjkanju ili na 800 m dugačkom Bobkartu.

Više o ovom prekrasnom gradu s tisućljetnom baštinom, što obvezno posjetiti i kako se zabaviti, saznajte ovdje.