Jedine tri namirnice koje trebate jesti navečer

večera

Večera je važan obrok dana, jer nam pruža energiju i hranjive tvari za noćni odmor, ali i utječe na našu težinu, zdravlje i raspoloženje. Jedenje kasno navečer povezano je i s višim stopama pretilosti, čak i kada su svi drugi čimbenici kontrolirani, a istraživanja pokazuju da nije važno samo što jedete, već i kada. Liječnica naturopatinja Janine Bowring nedavno je objavila da postoje samo tri namirnice koje biste trebali jesti navečer, a koje neće negativno utjecati na vašu težinu ili zdravlje.

Bowring upozorava da je najbolje izbjegavati kasne večernje obroke jer to može utjecati i na vašu težinu i na san. Ali ako baš morate jesti navečer, najbolje je jesti orašaste plodove. Preporuča pojesti malu šaku orašastih plodova – badema, makadamije ili lješnjaka. Ova hrana će vam dati i proteine i zasićene masnoće, tako da nećete biti gladni prije spavanja, objasnila je.

Orašasti plodovi

Prema Klinici Mayo, postoji nekoliko načina na koje uključivanje orašastih plodova u zdravu prehranu može poboljšati zdravlje vašeg srca i cjelokupno zdravlje.

Istraživanja su pokazala da česta konzumacija orašastih plodova smanjuje razinu upale povezane s bolestima srca i dijabetesom”, objašnjavaju njihovi stručnjaci.

Točnije, orašasti plodovi mogu poboljšati zdravlje arterija, smanjiti upalu povezanu sa srčanim bolestima, smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, smanjiti rizik od hipertenzije i smanjiti razinu “lošeg kolesterola”, piše BestLife.

Sjemenke

Bowring preporučuje jedenje sjemenki ako osjećate želju za grickalicama prije spavanja. Po svom nutritivnom profilu slični su orašastim plodovima: bogati su vlaknima, zdravim mastima, proteinima i vitaminima.

Dodaje da sjemenke suncokreta mogu biti posebno korisne jer su prepune minerala pa vam mogu pomoći pri spavanju.

Zlatno mlijeko

Posljednja opcija koju preporučuje ovaj liječnik naturopat je “zlatno mlijeko” koje može biti izuzetno blagotvorno ako se popije prije spavanja. To je obično domaća mješavina biljnog mlijeka, kurkume i drugih začina.

Bowring ga radi s mlijekom od oraha, kurkumom i cimetom, a najčešće koristi bademovo mlijeko. “Zagrijte mlijeko i popijte napitak neposredno prije spavanja. Fantastična je za dobar san, kurkuma je bogata antioksidansima, a napitak djeluje i protuupalno.