Vrijeme za spavanje iskoristite za interakciju s detetom

vrijeme za spavanje

Svaki roditelj želi uspostaviti vezu sa svojim djetetom, kako bi razgovarali o svemu, ali neki takvu vezu teško ostvaruju. Iz tog razloga majke vrijeme za spavanje koriste kao savršenu priliku za interakciju sa svojom djecom na dubljoj razini, piše BrightSide.

U nastavku je nekoliko učinkovitih pitanja, koje majke koriste kako bi se povezale s djecom prije spavanja:

1. Koji dio dana ti je bio najljepši?
Postavljanje ovog pitanja pomoći će vašem djetetu da ponovno proživi osjećaje koji ga obuzimaju dok razmišlja o svom omiljenom dijelu dana, izazivajući sretne osjećaje i dajući mu priliku da ih još jednom proživi prije spavanja.

2. Tko je najljubaznija osoba koju poznajete i zašto?
Poticanje djece da razmišljaju o ljubaznosti prije spavanja stvorit će naviku traženja dobrog u ljudima. A namjerno traženje lijepog omogućit će vašoj djeci da i oni budu svjesni svog potencijala da budu ljubazni.

3. Što ti je bio najgori dio dana?
Razgovor o lošim trenucima tijekom dana stvorit će odnos povjerenja između vas i vaše djece, omogućit će im da izraze svoje osjećaje, čak i o onim stvarima o kojima ne bi voljeli razgovarati.

4. Zbog čega ste se danas osjećali sigurno i zašto niste?
Razgovor o stvarima zbog kojih se vaše dijete osjeća sigurnim pomoći će u izgradnji samopoštovanja i samopouzdanja. Također, razgovor o stvarima zbog kojih se nisu osjećali sigurnima potaknut će vašu djecu da vam dođu i otvore se o sličnim stvarima u budućnosti.

5. Imate li pitanja o ovom danu?
Dok su mala, djeca postavljaju puno pitanja. Potičući ih da podijele sva pitanja ili nesigurnosti u vezi s određenim događajem pomoći će vam da izgradite odnos pun povjerenja. Prakticiranje ove navike omogućuje im izgradnju “sigurnog prostora” jer će vam se vratiti sa svim pitanjima koja mogu imati.

6. Je li te nešto danas naljutilo?
Vaše se dijete možda bori s nečim što ga ljuti, ali možda nećete znati osim ako izravno ne pitate. Dakle, traženje od njih da budu otvoreni o stvarima koje ih ljute pomoći će im da nauče kako izražavati osjećaje u ranoj dobi.

7. Što je najljepše što ste danas učinili za nekoga?
Čak i ako taj dan nisu učinili ništa lijepo, ponavljanje ovog pitanja prije spavanja potaknut će djecu da u budućnosti učine nešto lijepo i podijele to s vama.

Barbara D; Foto: Freepik