Cikla podržava zdravlje mozga i jača imunološki sustav

cikla

Cikla je povrće koje ima mnoge zdravstvene prednosti, od poboljšanja cirkulacije do smanjenja upale. Cikla je bogata antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima, koji mogu pomoći u prevenciji i liječenju raznih bolesti. U ovom članku ćemo istražiti neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti cikle i kako ih uključiti u svoju prehranu.

Zdravstvene prednosti cikle

Poboljšava cirkulaciju krvi. Cikla sadrži nitrate, koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, molekulu koja opušta i širi krvne žile. To poboljšava protok krvi i snižava krvni tlak. Nekoliko studija je pokazalo da konzumiranje cikle ili soka od cikle može smanjiti sistolički i dijastolički krvni tlak za nekoliko sati .Također, cikla može poboljšati izdržljost kod sportaša, jer povećava dotok kisika u mišiće.

Smanjuje upalu. Cikla je izvor betalaina, pigmenta koji daje cikli njezinu crvenu boju. Betalaini imaju protuupalna svojstva, jer inhibiraju aktivnost enzima koji sudjeluju u upalnim procesima. Jedna studija je pokazala da konzumiranje soka od cikle može smanjiti razinu upalnih markera kod ljudi s osteoartritisom koljena.

Podržava zdravlje mozga. Cikla može poboljšati kognitivne funkcije i spriječiti neurodegenerativne poremećaje, kao što je Alzheimerova bolest. To je zato što cikla povećava dotok krvi u mozak, što poboljšava dostupnost kisika i hranjivih tvari. Također, cikla sadrži folat, vitamin B koji je važan za sintezu neurotransmitera i održavanje DNK. Niska razina folata je povezana s povećanim rizikom od demencije i depresije.

Jača imunološki sustav. Cikla je bogata vitaminom C, antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin C također potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, koji su ključni za borbu protiv infekcija. Osim toga, cikla sadrži željezo, mineral koji je neophodan za stvaranje crvenih krvnih stanica i prijenos kisika po tijelu. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, stanja koje uzrokuje slabost, umor i slab imunitet.

Kako uključiti ciklu u prehranu

Ciklu možete jesti sirovu, kuhano ili pečenu, ili ju možete iscijediti u sok. Ciklu možete dodati u salate, juhe, variva ili smoothieje. Također možete napraviti humus od cikle ili ju koristiti kao boju za pekmez ili kolače. Ciklu možete kombinirati s drugim povrćem, voćem, orašastim plodovima, sjemenkama ili mliječnim proizvodima.

Evo nekoliko primjera recepata s ciklom:

Salata od cikle, jabuke i oraha
Ova salata je jednostavna za pripremu i puna je hranjivih tvari. Potrebno vam je samo naribati ciklu i jabuku, dodati nasjeckane orahe, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar. Možete dodati i malo jogurta ili feta sira za kremastu teksturu.

Juha od cikle i đumbira
Ova juha je bogata okusom i bojom, a đumbir joj daje dodatni začin. Potrebno vam je samo prokuhati ciklu, luk, mrkvu, češnjak i đumbir u vodi ili povrtnom temeljcu, a zatim sve izmiksati u blenderu. Možete poslužiti juhu s kiselim vrhnjem ili jogurtom i svježim koprom.

Smoothie od cikle, banane i borovnica
Ovaj smoothie je idealan za doručak ili međuobrok, jer je pun vitamina i antioksidansa. Potrebno vam je samo staviti ciklu, bananu, borovnice, mlijeko ili biljno mlijeko, med ili javorov sirup i led u blender i izmiksati do glatke smjese. Možete dodati i malo chia sjemenki ili lanenih sjemenki za dodatna vlakna i omega-3 masne kiseline.

Ena B. ; Foto: Freepik