Kreću besplatne radionice za promicanje ravnopravnog roditeljstva

ravnopravno roditeljstvo

Ravnopravno roditeljstvo podrazumijeva podjednaku ulogu oba roditelja u svakoj životnoj dobi, a posebno u ranom razvoju djeteta. Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) od 2021. godine kroz projekt ODABRALI TATE pruža aktivnu podršku roditeljstvu poticanjem očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu.

Godine 2021./2022. projekt ODABRALI TATE okupio je 477, a 2022/2023. 656 evidentiranih korisnika. Tako će i u sljedećih 10 mjeseci kroz projekt „ODABRALI TATE – Djeca u fokusu”, od 01.09.2023. do 30.06.2024., Udruga pružati aktivnu podršku i pomoć svim korisnicima i zainteresiranim stranama. Predstavljanje projekta za 2023./2024. bit će 15.09. u 17 h u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54 i ulaz je slobodan.

U sklopu projekta organizirat će se 30 radionica i to: 10 radionica psihosocijalne pomoći – dipl. psiholog Bojan Klapčić, 10 radionica besplatne pravne pomoći – dipl. odvjetnik Hrvoje Jukić, 10 grupa podrške – dipl. sociologinja Ines Kovačić.

Postavit će se 10 info točaka u vrtićima, školama, knjižnicama i drugim mjestima u Zagrebu i okolici. Angažirat će se 40-ak volontera, a organizirat će se i dva izleta kao samopomoć korisnicima.

Radionice u rujnu 2023. su sljedeće:

· 15.09. u 17 h – promocija projekta i radionica psihologa Bojana Klapčića: “ACE versus PCE – kako odgojiti cvjetajuću djecu”

· 19.09. u 20 h – dipl. sociologinja Ines Kovačić iz Udruge Životna linija: grupa podrške

· 26.09. u 20 h – odvjetnik Hrvoje Jukić: “Prava djece na kontakte s roditeljima”

Projekt će se provoditi u suradnji s partnerima i udrugama iz Hrvatske i regije: Udruga Životna linija, Udruga RokOtok, Čisteći medvjedići, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače, Centar ravnopravnog roditeljstva iz Srbije, DOOR (Društvo za otroke, očetovstvo in resnico) iz Slovenije, Centar za ravnopravno roditeljstvo iz S. Makedonije i Inicijativa Ravnopravno roditeljstvo iz BiH. Naše zajedništvo je snaga koja gradi budućnost jer su nam svima DJECA U FOKUSU.

Na dosadašnjim aktivnostima Udruge sudjelovali su mame, tate i članovi obitelji iz cijele Hrvatske i regije kojima su djeca u fokusu. Stoga pozivamo sve zainteresirane na aktivno sudjelovanje u radionicama i edukacijama. Jer svako dijete ima pravo na mamu i na tatu, a prava i dobrobit djeteta beskompromisno moraju biti na prvom mjestu.

Voditeljica projekta je Melita Požgaj, dugogodišnja volonterka i tajnica HURR-a.

Sve radionice su besplatne te kao i do sada odvijaju se u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Zagreb.

Projekt ODABRALI TATE provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Kontakti za informacije, podršku i savjetovanja: 098 274 338 i 098 182 6423 ili na mail: udruga.roditeljstvo@gmail.com.

Sve informacije o aktivnostima i rasporedima radionica potražite na službenom webu ili Facebook profilu.