Trovanti – kamenje koje raste

trovanti

Jeste li ikada čuli za kamenje koje raste ili se pomiče? Da, i to postoji! To su trovanti koje možemo naći u zemlji Grofa Drakule

U Rumunjskoj postoji jedan od najzanimljivijih geoloških fenomena na svijetu: kamenje koje raste i pomiče se samo od sebe. Ovo kamenje se naziva trovanti i predstavlja vrstu mineralnih nakupina koje nastaju postepenim nakupljanjem minerala oko jezgre. Trovanti su obično sfernog ili ovalnog oblika, ali mogu imati i druge nepravilne forme. Njihova veličina varira od nekoliko milimetara do nekoliko metara.

Trovanti su otkriveni u 19. stoljeću u Costesiju, gradiću na jugu Rumunjske, zapadno od Bukurešta. Tu se nalazi i poseban park Muzeul Trovanților, koji je ujedno i muzej na otvorenom, gdje se mogu vidjeti brojni primjerci ovog neobičnog kamenja. Međutim, trovanti se mogu naći i na drugim mjestima u Rumunjskoj, kao i u drugim zemljama poput Rusije, Australije, Novog Zelanda i SAD-a.

trovanti
Kako nastaju trovanti?

Znanstvenici vjeruju da su trovanti nastali prije oko sedam milijuna godina, kada je na ovom području postojala riječna delta. Na tlu su se nalazili sedimenti koje je rijeka sakupljala sa cijelog kontinenta. Vremenom su se minerali počeli otapati i bili su poput cementa – slijepili su različite sedimentne čestice, pa danas možemo razlikovati trovante različitog sastava.

Trovanti su konkrecije prekrivene tvrdim slojem pijeska. Studije su pokazale da kamenje naraste nekoliko centimetara na svakih 1000 godina. Rast uvijek ide od centra prema van. Minerali formirane konkrecije rastu oko bilo kog objekta koji se nađe na kamenu, poput lišća, grančica ili životinjskih ostataka.

trovanti
Kako se trovanti pomiču i “razmnožavaju”?

Ono što čini trovante posebno zanimljivim je njihova sposobnost da se pomiču i “razmnožavaju”. To se događa nakon obilnih padalina, kada kamenje nabubri, a na površini se formiraju okrugle izrasline. Kasnije se odvajaju od kamena i formiraju samostalne oblike.

Do pomicanja stijena obično dolazi nakon jake kiše jer dolazi do kemijske reakcije koja povećava tlak. To dalje dovodi do povećanja strukture i promjene oblika. Ponekad postoji i pomak u težištu, što uzrokuje pomicanje kamena.

trovanti
Zašto su zanimljivi?

Trovanti su zanimljivi jer predstavljaju jedinstven primjer prirodne arhitekture koji otkriva povijest Zemlje. Oni su također svjedoci promjena koje se događaju u prirodi pod utjecajem vremenskih prilika i drugih čimbenika. Neki ih ljudi smatraju živim bićima jer imaju sposobnost rasta i kretanja. Drugi ih vide kao umjetnička djela, jer imaju različite oblike i boje. Privlačni su i turistima koji ih dolaze vidjeti i dodirnuti.

Trovanti su misteriozni fenomen koji i dalje fascinira znanstvenike i ljubitelje prirode. Oni su dokaz da priroda ima svoje čudesne načine stvaranja i transformacije.

Foto: 123RF