Top 10 stvari koje možete obići u Pragu besplatno

prag

Prag je prekrasan grad koji ima mnogo toga za ponuditi. Iako mnoge atrakcije mogu biti skupe za prosječnog posjetitelja, srećom postoji i mnogo besplatnih aktivnosti koje možete isprobati.

Možete uživati u ljepoti Karlovog mosta, gledajući na astronomski sat ili se popeti na brdo Petrin za fantastičan pogled na grad. Ako ste ljubitelj povijesti, posjetite Zid gladi, a ako želite saznati više o lokalnoj kulturi, posjetite Praški dvorac.
U nastavku donosimo 10 najboljih stvari koje možete isprobati u Pragu besplatno.

Upijajte vibracije Karlovog mosta

Možda je to jedna od najpoznatijih atrakcija kada je u pitanju putovanje u Prag, ali prelazak preko 650 godina starog Karlovog mosta ne košta ni centa. Prošećite njegovim popločanim ulicama da biste se divili nizovima baroknih kipova, veselili se vojskama pijanica i umjetnika i uživali u spektakularnim tornjevima i kupolama s obje strane rijeke.

Preporuka: Za prekrasan pogled na cijeli raspon od 500 metara kamenog lučnog mosta, otiđite do obale rijeke iza muzeja Franza Kafke.

Gledajte astronomski sat

Vjerojatno najpoznatija turistička atrakcija grada, astronomski sat jedna je od najpopularnijih besplatnih atrakcija u Pragu. Svaki sat ispod tornja Starogradske vijećnice okupljaju se gomile turista kako bi ga promatrali na djelu. Uostalom, povijesna je, fotogenična i – ako odvojite vrijeme da je proučite – bogata je intrigantnom simbolikom. No njegova povorka mehaničkih figura, koja traje 45 sekundi, neke turiste ostavlja pomalo razočaranima.

Osim što su nedvojbeno lijepe i bogate simbolikom, dvije kazaljke sata izvor su informacija. Pokazuju vrijeme (potražite točku gdje se zlatne kazaljke susreću s rimskim brojevima), dan i mjesec u godini, horoskopski znak, vrijeme zalaska i izlaska sunca, trenutnu mjesečevu miju i još mnogo toga. Nije loše za sat koji je prvi put ugrađen 1410.

prag
Prag – astronomski sat
Popnite se na brdo Petrin za fantastičan pogled na grad

Na vrhu onoga što izgleda kao minijaturni Eiffelov toranj, brdo Petrin jedno je od najpopularnijih igrališta u Pragu. Dođite na šumske staze, u rascvjetale ružičnjake i prekrasan pogled na grad. Bilo bi najbolje ne propustiti Zid gladi. To je građevina sagrađena 1362. koja je dobila ime po tvrdnji da zid nije izgrađen zbog strateške vrijednosti, već kao sredstvo za osiguranje prihoda gladnom stanovništvu Praga.

Preporuka: možete prošetati gore-dolje Petrinom ili uskočiti na žičaru iz 19. stoljeća. Ona je dio mreže javnog prijevoza. Stoga je besplatan dodatak svakom putovanju tramvajem ili metroom za one s važećom jednodnevnom ili trodnevnom kartom.

Prošetajte Praškim dvorcem besplatno

U Praškom dvorcu možete slobodno i besplatno lutati dvorištem i vrtovima, budući da većina raskošnih interijera Praškog dvorca košta, uključujući katedralu svetog Vida. Morate imati svoju osobnu iskaznicu sa sobom kako biste prošli osiguranje.

Slobodno možete otkriti i neobičnu Zlatnu ulicu. Tu je neko vrijeme živio pisac Franz Kafka, nakon što su štandovi zatvoreni i ovom povijesnom ulicom zavladala je privlačna tišina.

Preporuka: Istraživanje dvorca najbolje je noću, jer se gužva obično prorijedi predvečer, a vrata ostaju otvorena do kasno.

Prag – Karlov most
Krenite u obilazak Višegradske tvrđave

Kao i Praški dvorac, Višegradska tvrđava nalazi se na vrhu brda. Služio je kao nekadašnja kraljevska rezidencija, a njime također dominira crkva s pogledom na rijeku Vltavu. No, za razliku od Praškog dvorca, posjet je potpuno besplatan.

Osim istraživanja veličanstvene crkve svetih Petra i Pavla, možete prošetati zidinama tvrđave i uživati u fantastičnom pogledu na grad. Osim toga, možete posjetiti i višegradsko gotičko groblje, mjesto ukopa važnih Čeha poput Dvořáka, jednog od prvih čeških skladatelja svjetske slave. Ondje je pokopan i Alfons Muha, poznati umjetnik koji je naslikao Slavenski ep, niz od 20 ogromnih platna koja prikazuju povijest i mitologiju slavenskih naroda.

Preporuka: Ljeti Višegrad ima jednu od najboljih pivnica u Pragu.

Pogledajte kakvu odjeću nosi mali Isus

Prvi put donesen iz Španjolske 1628. i za koji se vjeruje da ima čudesnu moć iscjeljivanja, mali Isus ostaje mjesto hodočašća za kršćane – i sjajna stvar koju treba vidjeti nedjeljom.

Drveni kip malog Isusa visok 47 cm prekriven voskom ukrašen je ogromnim nizom šarenih kostiju koji se neprestano mijenja. Malog Boga, ali i besplatni muzej u kojem su izložena neka od njegovih najraskošnijih ruha, pronaći ćete u crkvi Gospe Pobjednice u Malom Gradu, pet minuta hoda od Karlovog mosta.

Pratite staze u vrtovima Letna

Grad stotinu tornjeva ima mnogo zelenih površina, od parka Stromovka punog jezera do vrta Wallenstein s kipovima. Ali zbog mješavine vijugavih staza, pivskih vrtova i širokih otvorenih prostora, teško je nadmašiti vrtove Letna.

Popnite se strmim stepenicama od tramvajske stanice Čehuv Most kako biste polako otkrili izvanrednu panoramu Praga. Tu uživajte u rijeci Vltavi, njenim mostovima i gradskim krovovima. Na vrhu ćete naići na ogromno postolje koje je nekoć držalo kolosalni Staljinov kip (uništen dinamitom). Danas na tom mjestu stoji impresivan 23 metra visok funkcionalni metronom (čiji se klik čuje svake sekunde), kao oda prastaroj poslovici: sve s vremenom prolazi.

Divite se unutrašnjosti Limene crkve

Češka je jedna od najsekularnijih zemalja na svijetu. Međutim, njegov glavni grad pun je veličanstvenih crkava iz prošlih stoljeća. Mnoge imaju besplatan ulaz iako će donacije biti prihvaćene sa zahvalnošću. Jedna od najfotografiranijih je crkva Gospe pred Tinom, gotičko remek-djelo s tornjevima blizancima koji se nadvijaju nad Starogradskim trgom.

Uđite unutra i istražite smjeli barokni interijer, uključujući oltar iz 17. stoljeća i grobnicu pionira danskog astronoma Tycha Brahea. Ovaj Kopernikov suparnik bio je poznat po tome što je cijeli život nosio umjetni nos jer je svoj djelomično izgubio u dvoboju mačevima sa svojim suvremenikom tko je bolji matematičar.

prag
Prag – Žižkov TV toranj
Prošećite brdom Vitkov

Umjesto na izlet do futurističkog remek-djela TV tornja, za kojeg morate odvojiti popriličan iznos, uputite se do obližnjeg brda Vitkov. Tamo možete na sličan način uživati u panoramskom pogledu na Žižkov i Karlin. Nacionalni spomenik se naplaćuje. No gledanje u kip jednookog vođe husitske vojske Jana Žižke ili šetnja stazama u sjeni drveća na vrhu brda ne košta ništa.

Iza spomenika Janu Žižki možete vidjeti veliku zgradu Nacionalnog spomenika, izgrađenu između 1927. i 1932. u čast čeških legionara i osnivanja bivše Čehoslovačke. Brdo je bilo dobro mjesto za spomenik. Ne samo da je došlo do sukoba između husita i križara, već se i 1868. godine na tom mjestu okupilo 15.000 ljudi da podrže češki narodni preporod. Iste godine ovdje je položen prvi kamen temeljac Narodnog pozorišta. Unutar Nacionalnog spomenika nalazi se memorijalna dvorana u kojoj se nalaze najveće orgulje u Češkoj.

Neka vas zaslijepi ulaz u Općinski dom

Povezana s visokim, gotičkim vratima koja označavaju ulaz u Stari grad, Praška općinska kuća je umjetničko djelo secesijske arhitekture. Ta je tendencija posebno vidljiva u raskošnom uređenju, posebice metalnim radovima i štukaturama, koje dominiraju raskošnim cvjetnim uzorcima nad glavnim ulazom. Sve naznake novog dekorativnog stila sa svojim biljnim oblicima vidljive su u unutrašnjosti velikog stubišta, kao iu ostalim dijelovima.

Dok su dvorane na katu dostupne samo uz plaćeni obilazak s vodičem, putnici koji štede novac još uvijek mogu besplatno uživati u blještavom pročelju, zajedno s velikim ulaznim mozaikom i raskošnim predvorjem.

Preporuka: Tu je i kafić sa secesijskim lusterima. Lusteri koji se spuštaju s visokih stropova, visoki prozori na svakoj površini i pozlaćeni detalji koji interijer kavane s početka dvadesetog stoljeća čine tako raskošnim, odvest će vas u dekadentno doba.

Dakle, čak i ako imate ograničen budžet, još uvijek možete doživjeti ljepotu i kulturu ovog povijesnog grada na Vltavi. S ovim opcijama vaše putovanje u Prag neće koštati puno, a sigurni smo da ćete doživjeti nezaboravno iskustvo.

Lea B., Foto: Unsplash