Smokva kraljica voća, dobra za zdravlje i ljepotu

smokva

Smokva je jedno od najstarijih voća na svijetu, a mnogi je smatraju kraljicom voća zbog njenih brojnih blagodati za zdravlje i ljepotu. Bogata je vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i fitonutrijentima koji mogu pomoći u prevenciji i liječenju raznih bolesti i poremećaja.

Smokva je voće Mediterana i dobro uspijeva samo u suhoj i vrućoj klimi. Registrirano je 19 vrsta smokava, dok se kod nas najčešće dijele na tamne i svijetle i rane i kasne. Ima sladak i sočan okus, a može se jesti svježa, sušena, pečena ili u obliku džema, sirupa ili kompota. Također se može koristiti u pripremi raznih slatkih i slanih jela, kao što su salate, pizze, kolači, pite, keksi i sladoled.

Evo nekih od razloga zašto smokvu zovemo kraljicom voća:

Poboljšava probavu
Smokva sadrži veliku količinu vlakana koja potiču rad crijeva i sprječavaju zatvor. Sadrži enzime koji olakšavaju probavu šećera i masti. Može pomoći i kod hemoroida, gastritisa, čira na želucu i refluksa.

Jača imunitet
Smokva je bogata vitaminom C koji je važan za obranu organizma od infekcija i upala. Sadrži i vitamin A koji štiti sluznicu dišnih puteva i očiju. Također je izvor vitamina B koji sudjeluju u proizvodnji antitijela i crvenih krvnih stanica.

Regulira krvni talk
Smokva je dobar izvor kalija koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućina i elektrolita u tijelu. Kalij također pomaže u smanjenju krvnog tlaka kod osoba koje pate od hipertenzije. Sadrži magnezij koji opušta krvne žile i poboljšava cirkulaciju.

Štiti kosti
Smokva je jedan od rijetkih voća koji sadrži kalcij, mineral koji je neophodan za izgradnju i održavanje zdravih kostiju. Ujedno sadrži i fosfor koji sudjeluje u mineralizaciji kostiju te može pomoći u prevenciji osteoporoze, artritisa i reume.

Njeguje kožu i kosu
Smokva je bogata antioksidansima koji štite kožu i kosu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, starenjem i zagađenjem. Također sadrži vitamin E koji hidratizira i njeguje kožu i kosu. Može pomoći u liječenju akni, ekcema, psorijaze, peruti i gubitka kose.

Potiče mršavljenje
Smokva ima nisku kalorijsku vrijednost, ali visoku nutritivnu vrijednost. Pruža osjećaj sitosti i smanjuje apetit. Također ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje masti. Smokva može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i kolesterola.

Smokva je dakle voće koje zaslužuje titulu kraljice voća jer je ukusna, zdrava i ljekovita. Idealna je za užinu, desert ili dodatak jelima. Dar prirode koji treba cijeniti i uživati u njemu.

Foto: Freepik