Demencija kod pasa

demencija kod pasa

Demencija kod pasa je stanje koje se javlja kod starijih pasa i utječe na njihovo ponašanje, pamćenje i orijentaciju. Demencija kod pasa također je poznata kao sindrom kognitivne disfunkcije (CDS) ili kognitivna disfunkcija (CD).

Simptomi demencije kod pasa mogu uključivati:

Dezorijentiranost: pas se gubi u poznatom okruženju, besciljno luta, zaglavi iza namještaja ili u kutovima, zaboravi gdje su vrata ili zdjela s hranom.

Promjene u interakciji: pas postaje manje zainteresiran za ljude ili druge životinje, izbjegava kontakt očima, ne reagira na ime ili naredbe, pokazuje agresiju ili tjeskobu.

Poremećaj spavanja: pas više spava danju, a manje noću, često se budi ili laje bez razloga.
Promjene u aktivnosti: pas postaje manje aktivan, manje se igra, gubi interes za omiljene igračke ili aktivnosti, ima problema s kretanjem ili ravnotežom.

Promjene u eliminaciji: pas zaboravlja gdje treba obaviti nuždu, ima nekontrolirano mokrenje ili defekaciju, ne traži izlazak van.

Uzroci demencije kod pasa

Uzroci demencije kod pasa nisu u potpunosti poznati, ali se vjeruje da su povezani sa starenjem mozga i degenerativnim promjenama u živčanim stanicama. Neki od čimbenika koji mogu pridonijeti razvoju demencije kod pasa su:

Genetika: Neke pasmine pasa sklonije su demenciji od drugih, poput pudli, terijera, španijela i retrivera.

Prehrana: Nedostatak antioksidansa i esencijalnih masnih kiselina može utjecati na zdravlje mozga i povećati rizik od demencije.

Okolina: stres, dosada, nedostatak stimulacije i socijalizacije mogu negativno utjecati na kognitivne sposobnosti pasa.

Bolesti: Neke bolesti koje mogu oštetiti mozak ili utjecati na cirkulaciju krvi mogu dovesti do demencije kod pasa, poput dijabetesa, hipotireoze, infekcija, tumora ili moždanog udara.

Dijagnoza demencije u pasa temelji se na anamnezi, kliničkom pregledu i isključivanju drugih mogućih uzroka simptoma. Ne postoji specifičan test za demenciju kod pasa, ali se mogu napraviti neki laboratorijski testovi ili slikovni pregledi kako bi se procijenilo opće zdravstveno stanje psa.

Yorkie

Liječenje

Lijekovi: postoje neki lijekovi koji mogu poboljšati cirkulaciju krvi u mozgu, smanjiti stres i tjeskobu te potaknuti kognitivne funkcije. Neki od tih lijekova su selegilin, propentofilin i fluoksetin. Ovi lijekovi moraju se davati pod nadzorom veterinara i uz praćenje mogućih nuspojava.

Prehrana: važno je psu osigurati uravnoteženu prehranu koja sadrži dovoljno antioksidansa i esencijalnih masnih kiselina. Ujedno treba izbjegavati hranu koja može izazvati alergije ili intolerancije. Neki dodaci prehrani također se mogu koristiti za potporu zdravlju mozga, poput ginka bilobe, omega-3 masnih kiselina ili fosfatidilserina.

Okolina: psu je važno osigurati sigurno i ugodno okruženje koje će mu olakšati orijentaciju i smanjiti stres. To uključuje označavanje vrata i prozora, postavljanje zdjelica s hranom i vodom na vidljiva mjesta. Također treba ukloniti prepreke i opasne predmete kao i osigurati topli i tihi prostor za spavanje. Treba izbjegavati nagle promjene u rutini ili rasporedu.

Aktivnosti: važno je psa održavati fizički i mentalno aktivnim, kako bi se usporio pad kognitivnih funkcija i poboljšalo raspoloženje. To uključuje redovite šetnje, igranje s omiljenim igračkama, učenje novih trikova ili naredbi, rješavanje zagonetki ili igre traženja hrane te druženje s drugim psima i ljudima.

Demencija kod pasa je ozbiljno stanje koje može značajno utjecati na kvalitetu života psa i njegovog vlasnika. No, pravovremenom dijagnozom, adekvatnim liječenjem i potporom moguće je usporiti napredovanje bolesti i omogućiti psu što duži i sretniji život.

Demencija se nažalost ne može smanjiti, ona može samo napredovati. Međutim kombinacijom gore navedenih opcija ćete sigurno poboljšati kvalitetu života svog psa i produžiti mu život. Svakako se pobrinite da njegove zadnje godine života budu lijepe kao i prijašnje te budite uz njega.

Branka BH, Foto: privatna arhiva