Zdrave namirnice za pse

namirnice za pse

Vaš se pas može osjećati kao član obitelji te ga tako ga treba i tretirati, to ne znači da može jesti istu hranu koju jedu ljudi. Oni imaju drugačiji metabolizam i neke namirnice uopće ne mogu probaviti. A opet psi ne mogu ni stalno jesti samo suhu hranu ili u konzervama. Srećom, postoji puno namirnica koje možete podijeliti sa svojim psom. Neke su puno zdravije od drugih, a ima i onih koji su toksične za njihovo zdravlje pa ih treba izbjegavati. U nastavku predstavljamo vam namirnice koje su zdrave za pse i možete ih s njima podijeliti bez brige.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija jedna je od najboljih namirnica koje možete dati svom psu jer je bogat proteinima, zdravim mastima, niacinom, vitaminima B i E. Neslani maslac od kikirikija je najbolji jer previše soli može biti loše za pse, baš kao što je za ljude. Pazite da maslac od kikirikija ne sadrži zamjene za šećer kao što je ksilitol koji može uzrokovati smrt pasa.

Piletina

Psa možete hraniti piletinom na više načina. Kuhano pileće meso odlično je kao međuobrok ili dodatak grickalicama. Spimi se NIKADA ne smiju davati kuhane pileće kosti, dok se sirove kosti mogu davati s vremena na vrijeme, kao i sirovo pileće meso. Kuhane kosti se lome u male komadiće i mogu predstavljati opasnost od gušenja, dok su sirove kosti mekane i dobre za žvakanje i čišćenje zuba.

Fini sir

Ako vaš pas ne podnosi laktozu, svježi sir je odličan izbor za poslasticu jer je bogat proteinima, kalcijem, blag i lako probavljiv.

Mrkva

Mrkva je bogata vlaknima i vitaminom A, a ima malo kalorija, što je čini odličnom poslasticom za vašeg ljubimca. Žvakanje sirove mrkve također je dobro za zube vašeg psa. Ako imate psa koji mora na dijetu – mrkva je odličan izbor za obrok zbog niskog udjela kalorija.

Jogurt

Jogurt je pun proteina, kalcija i probavnih kultura i dobar je način za poboljšanje probavnog zdravlja vašeg psa. Najbolji izbor jogurta su oni koji imaju aktivne kulture, nisu masni i nemaju zaslađivača ni aroma.

Bundeva

Konzervirana ili svježa, kuhana bundeva bez dodanog šećera odličan je izbor za pse s osjetljivim želucem. Također je odličan izvor vitamina A i vlakana.

Jaja

Bilo da ih kuhate ili ih dajete psu sirova, jaja imaju izvrsne zdravstvene prednosti. Sirova jaja mogu se davati zajedno s ljuskom, jer imaju puno biotina, proteina, riboflavina i selena. Kuhana jaja moraju biti pripremljena bez soli, papra i drugih začina.

Zelene mahune

Zelene mahune preporučuju uglavnom veterinari, kada psu treba dijeta. Bogata je vlaknima, niskokalorična pa je odlična alternativa nekim masnijim jelima.

Losos

Meso lososa sadrži puno omega-3 masnih kiselina i obično se koristi za izradu ribljeg ulja za naše kućne ljubimce. Bilo da psu želite dati kuhano meso lososa ili kapsule, osigurat ćete mu dovoljno potrebnih vitamina. Međutim, svom psu nemojte davati sirovo meso lososa jer nije zdravo.

Batat

Batat ili slatki krumpir ima sličan učinak kao bundeva; bogat je vitaminom A, vlaknima i drugim dobrim nutrijentima. Lako su probavljivi kada su kuhani i prženi.

Jabuke

Sjeckane jabuke zdrava su i ukusna poslastica za pse, bogate su fitonutrijentima, vitaminima A i C. Možete ih davati s korom, ali izbjegavajte koštice jer mogu sadržavati cijanid.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice nalaze se u većini hrana za pse, a za one koji nisu osjetljivi na žitarice mogu biti odličan dodatak klasičnom obroku. Ne samo da sadrži obilje vitamina i minerala, već je i odličan izvor vlakana.

.

Foto: Freepik