Savršeno ljetno jelo koje  pruža balans organizmu

sushi

Dolaskom ljetnih vrućina tijelu je potrebna lako probavljiva, laganija prehrana sa manjim udjelima masti u koje naravno ne ubrajamo one riblje kao sto su omega 3 koje su ljudskom organizmu baš uvijek dobrodošle kao i vitamini i antioksidansi. Idealna sinergija svih ovih sastojaka krije se upravo u slasnim zalogajima sushi rolica.

Jedan sushi bar bitno je drugačiji od drugih. Hrvatska je kreacija i kombinira u svijetu najpoželjniju Mediteransku kuhinju i precizne tehnika pripreme dalekog Japana. Zagrebačka gastro oaza, restoran Bota Šare ovog ljeta ukazuje na jelo koje su razvili gotovo do savršenstva.

,,Botin sushi jednostavan je spoj osvježavajuće jadranske ribe, laganog i zdravog povrća te mekane i prozračne riže. Pažljivo birani dodaci i mirodije iz naše obiteljske kuhinje s juga Dalmacije ugrađeni su u svako jelo i daju mu dodatnu potpuno drugačiju dimenziju, a takve kombinacije zasigurno nemate prilike nigdje drugo probati!,, – govori Zrinka Šare, koja nas uvijek dočekuje osmijehom.

Ipak unatoč jednostavnosti okusa za vrhunsku pripremu ovih malih zalogaja potrebna su i određena posebna znanja i vještine oko obrade najvećih Jadranskih riba.

Tuna i sabljarka najčešće se koriste u našoj kuhinji. Bitno ih je znati ispravno isfiltrirati, zatim i obraditi, a na kraju i svaku poziciju i komadić uspješno iskoristiti i ukusno pripremiti jer svaki najmanji komadić divlje jadranske ribe kvalitetom i okusom uistinu je neprocjenjiv!“ –otkriva chef Josip Marjanović koji je svoj zanat upravo u Boti brusio do detalja.

Specijalna Bota rola ovog ljeta sigurno će biti pravi hit. Sastavljena od jadranskih kozica, krastavca i avokada, a izvana obložena svježom tunom najbolje predstavlja fuziju dviju kuhinja kojom se u ovoj kući toliko ponose. Tartar od tune od samog početka najveći je favorit Botine publike pikantnog sastava, ali kombiniran sa kaparama i motrom ostavlja poseban, ugodan i drugačiji okus u ustima.

Za pripremu sushija u vlastitoj, kućnoj verziji bitna je kvalitetna priprema i malo upornosti upućuju nas u Boti. Nakon pribavljanja najboljih namirnica posebna pažnja treba se pridati riži koju je potrebno dobro isprati prije kuhanja, a zatim pažljivo ohladiti i ispravno začini pravim omjerom octa, šećera i soli kako bi dobila svoju ljepljivu strukturu dok tehnika rolanja dolazi s praksom.

Lagane teksture jadranske ribe i rakova vrhunske kvalitete, kombinirane s povrćem iz obiteljskog vrta obogaćene dodacima, kao što su domaće maslinovo ulje, stonska sol, primorski začini te plodovi dalmatinskog kamena kapare i motar ovim jelima daju nevjerojatnu posebnost koja zasigurno pruža potreban balans organizmu u ovim vrućim ljetnih danima pred nama.

Foto: Filip Popović