Ovo piće opušta mišiće i ublažava mamurluk

sok kiselih krastavaca

Staklenka kiselih krastavaca mnogima je stalni gost u hladnjaku, ali ne znaju svi da je sok od kiselih krastavaca riznica zdravlja. Ovaj sok sadrži elektrolite, hranjive tvari i antioksidanse koji su našem organizmu više nego potrebni.

Sok od kiselih krastavaca možete pomiješati s vodom i piti tijekom i nakon treninga. A dobar je i kad ga se pomiješa s nekoliko žličica jogurta. Možete ga koristiti i kao preljev za salatu ili kao marinadu uz ribu, piletinu ili neku drugu vrstu mesa.

Liječi i sprječava grčeve mišića

Voda od kiselih krastavaca sadrži ocat i kalcijev klorid. Ova dva sastojka olakšavaju tijelu apsorpciju kalija i natrija. Sukladno tome, ova će voda smanjiti mogućnost grčeva u mišićima. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto ga sportaši piju prije i poslije utakmice. Dovoljno je popiti trećinu šalice kako bi se postigao učinak sprječavanja grčenja mišića, jer ocat pomaže u zaustavljanju živčanih signala koji izazivaju grčenje mišića.

Liječi želučane tegobe

Ocat, koji je važan sastojak soka od kiselih krastavaca, može pomoći u smirivanju želučanih i uznemirenih želuca. Također, ovdje se preporučuje popiti trećinu šalice kako bi se vrlo lako i brzo regulirale crijevne tegobe.

Potiče mršavljenje

Najvažnija stvar kod mršavljenja je konzumiranje zdravih namirnica, ali i onih koje promiču i podržavaju zdravu prehranu. I ovaj se sok može svrstati u takve namirnice jer je odličan izvor antioksidansa, nutrijenata, vitamina C i elektrolita. Najbolje je što se svi ti antioksidansi i nutrijenti iz njega vrlo brzo apsorbiraju u tijelu, što je neophodno za učinkovito mršavljenje.

Ublažava mamurluk

Budući da voda od kiselih krastavaca uravnotežuje razinu elektrolita u tijelu, može pomoći u smanjenju učinaka prekomjerne konzumacije alkohola. Osim toga, u stanju je prikriti neugodan miris alkohola iz usta osobe koja ga je konzumirala, pa joj je to još jedan plus.

Jedan od zanimljivih trendova u svijetu je ispijanje soka od krastavaca uz alkohol. Nakon čašice viskija trgne se shooter vode od kiselih krastavaca, a taj se specijalitet naziva “pickleback”. U brojnim američkim barovima upravo je to specijalitet kuće. Rusi tekućinu od kiselih krastavaca piju s votkom, a u Meksiku se kombinira s tekilom. Razlog tome je što ublažava djelovanje alkohola i mamurluk.

Lea B; Foto: Freepik