Podravina i Slavonija su super kombinacija za zabavu cijele obitelji

podravina

Ljeto je i službeno počelo s a njime dolaze godišnji odmori, te slobodni vikendi koje iskoristite za istraživanje mjesta koje još niste posjetili. Jedno takvo mjesto,nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske, gdje se spajaju Podravina i Slavonijana, nešto više od stotinjak kilometara od Zagreba. Priroda je ovdje očaravajuća, sadržaji nevjerojatni, bogata je povijest ovog kraja koju pričaju dvorci, kurije i muzeji, odlična gastronomska ponuda mami na sljubljivanje podravskih vina i slavonskih delicija (ili obrnuto).

Kako to izgleda u potpunosti pokazala je modna savjetnica i novinarka Alma Premerl Zoko koja je osmislila Ženski vikend program Hrvatskom (Women’s days by modniALMAnah) kojeg su i ovaj mjesec prihvatile brojne žene. One koje su željne opuštanja,novih sadržaja koje nude radionice, novih kontakata te jačanja ženske mreže, upoznavanja mjesta na kojima nisu bile a na koja će se vratiti uskoro sa svojim obiteljima.

U spoj Podravine i Slavonije sam se zaljubila prije dvije godine kad sam prvi put posjetila Viroviticu. Istraživala sam ovu destinaciju želeći osmisliti bogat i zanimljiv program, a sve što sam vidjela- od Dravske priče, preko Voćina, Pitomače i Virovitice oduševilo me na prvu. Sjećam se da kad sam prvi put predstavila program za Viroviticu- žene su bile skeptične pitajući me postoji li neko bolje mjesto za vikend bijeg. Ja se nisam dala smesti, poticala sam ih da krenu, a one su mi vjerovale. Ta prva grupa žena se toliko oduševila ovom destinacijom da je Podravina i Slavonija (koje se spajaju u Virovitici) zapravo česti izbor za Ženski vikend” – kaže Alma dodajući kako oduševljava činjenica da se ova destinacija svake godine dodatno razvija pa se i programi razlikuju. Kako nove lokacije i sadržaji, tako i ženske radionice kroz koje žene prolaze, a koje uče, potiču na istraživanje i osnaživanje ženske snage. Na posljednjem Ženskom vikendu ovog proljeća, kojim se najavljivalo ljeto, a koji je imao bazu u prekrasnom dvorcu Janković u kojem se spava grofovski, Alma je osmislila čak pet radionica- dvije modne, jednu beauty, jednu iz segmenta zdravog života, a jednu eno gastro. Prva modna radionica održana je u zimskom vrtu dvorca Janković u kojem je Alma otkrila male tajne kako odabrati idealan kupaći kostim. Koji je to model C&A kostima koji pristaje svim oblicima građe tijela, kako na prvu prepoznati koji je model za velike odnosno male grudi, ali i kako kombinirati kupaći kostim i ostale ljetne modne detalje.

Da se ne smije pretjerati s pakiranjem pokazala je iduća Almina radionica. Kao stilistica otkrila je male tajne pakiranja kofera za različite tipove odmora, pokazujući kako u najmanji kofer spakirati sve potrebno za vikend bijeg u paru. Isto tako pokazala je da se razliku koferi od kofera te zašto je mali i lagani kofer iz Vitapur kolekcije proglašen jednim od najpopularnijih kofera ovog ljeta. Priroda je najbolja kulisa za sve aktivnosti, pa i vježbanje rekla je u šali najpopularnija fitness trenerica u Virovitici Ana Gradinjan Ila koja je perivoj dvorca Janković pretvorila u prekrasni poligon za vježbanje. Kombinirala je različite grupe vježbi dokazujući da je potrebno samo dvadeset minuta da se svi mišići tijela stave pod kontrolu pokazujući kako od novog ponedjeljka treba početi sa zdravim navikama. Kako bi boravak u prirodi bio što sigurniji, Ana je upozorila i na zaštitu od sunca, ali i komaraca pozivajući žene s ovog vikenda da isprobaju dm novitete iz ovog segmenta. Posebno je sve oduševila dm-ova S-quito linija proizvoda za zaštitu od insekata čija je formulacija prirodna. Kako je vikend odmicao, balans duha i tijela se uspostavlja pa su se na sve modne savjete odlično naslonili i beauty. Njih je dala vizažistica Gina Marinović, koja je pokazala na koji se način najbolje njeguju usne, kako se vježba taj dio lica te na kraju i nanosi olovka i ovog proljeća osvježen Aura Absolute Matt ruž za usne s kojim su se oduševile sve žene na ovom vikendu! A kako je izgledala peta radionica? Ona je bila hedonistička – eno gastro priča u kojoj su se sukobljavali okusi Podravine i Slavonije. Za Podravski dio je bio zadužen vinski brend Chresno čiji su vlasnici Miro i Ivona Slaviček održali odličnu degustaciju sljubljujući svoja eko vina s tipičnim slavonskim specijalitetima- čobancem, domaćim kiflicama, suhomesnatim delicijama…

A što je to još posebno na ovoj destinaciji, a što će sve žene potaknuti da krenu na istraživanje i sa svojim obiteljima?! Ukratko je odgovor – puno toga!

Obilazak Podravine i Slavonije treba započeti na Križnici, jedinom naseljenom otoku u Podravini. Nalazi se u blizini Đurđevca, do njega možete skelom (vozi svaki puni sat) ili preko mosta pješice, čekajući električni vlak Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije koji će vas dovesti do novog, nedavno otvorenog Interpretacijskog centra. Centar za posjetitelje Križnica otkriva interaktivan postav u kojem će uživati cijela obitelj – zavirit ćete u gnijezdo orla štekavca, naučiti kako žive brojne životinjske i biljne vrste ovog kraja, ali i u laboratoriju moći sudjelovati u pokusima koji će vas dobro zabaviti. kroz postav će vas voditi rendžeri ali i sama ravnateljica Tatjana Arnold Sabo koja ne krije sreću zbog novog centra koji je ugledao svjetlo dana.

Nakon obilaska Križnice (na kojoj danas živi 76 stanovnika. 40 muškaraca i 36 žena, a ona je turistički najposjećenije mjesto u Podravini) put će vas odvesti u Viroviticu koju su nekad nazivali i ‘malom Venecijom’. Čim prođete njezinim centrom ostat ćete bez daha. Velebni dvorac Pejačević u kojem se nalazi Gradski muzej (koji se smatra jednim od 10 najljepših muzeja Europe) priča prekrasnu priču o povijesti ovog kraja, a da biste zavirili u unutrašnjost dvorca (pazite, ne radi nedjeljom, osim za grupe uz najavu) potrebno je proći jednim od mostova- mostom koji svira, mosta ogledala, preko studentskog mosta, mosta ljubavi… koji su posebni svaki ponaosob. Najbolje je napraviti cijeli krug centrom – zasvirati i odu radosti usput, pogledati meteorološku kartu u Virovitici, ali i kako je jedna obična zgrada obukla crveno-plavo ruho u znak sjećanja na poznatu Virovitičku umjetnicu Editu Schubert. U gradskom điru (angažirajte vodiča poput Silvije Perić), pokazat će vam skrivene kutke ovog grada) ćete provesti najmanje dva sata, a kao nagrada za učenje o prošlosti Virovitice neka bude Slavonska pohana palačinka s kulenom i sirom koju isprobajte u Virovitičkoj palačinkarnici Chocolate cafe.

Ružičnjak Virovitica
Gdje spavati kad se na spoju Podravine i Slavonije?

Jedna od najpopularnijih adresa svakako je dvorac Janković koji se nalazi tek koji kilometar od središta Virovitice, u Slavonskom selu Suhopolju. Već kad uđete u njegov perivoj ostat ćete bez daha opčinjeni stoljetnom šumom ali i autohtonim izgledom obnovljenog dvorca. Tu će vas dočekati nasmijani domaćini koji će vam otvoriti vrata ovog hotela/dvorca i omogućiti vam da se osjećate kao kod kuće. Dvorac je u potpunosti renoviran, u svim sobama su anatomski madraci i jastuci, a tijekom boravka u dvorcu možete krenuti i u njegov obilazak s vodičem. Spavate li u Suhopolju, iskoristite mogućnost obilaska Slavonskih bisera u radijusu od 30 kilometara.

Možete krenuti na Papuk i uživati u izletištu Jankovac, gdje možete krenuti u pješačku turu Parkom prirode Papuk s rendžerom (rezervirajte termin) koja će vas odvesti do jedinog Slavonskog slapa Skakavca. Iz Suhopolja možete krenuti i na izlet u Voćin, malo pitoreskno selo u kojem vam pažnju privlači impozantna Geo Info centar s jedne strane parka i Svetište Gospe Voćinske s druge. Parkirajte automobil i krenite u obilazak! Geo info centar ima jedinstveno 5D kino koje će vam ispričati priču o nastanku zemlje i promjenama koje su je oblikovale. Uzmite si vremena, istražite postav jer većina toga je interaktivno što odvlači pažnju i dobro zabavlja. S druge strane parka nalazi se Crkva Majke Božje u Voćinu koja je ujedno i vrijedan primjer gotike u Sjevernoj Hrvatskoj, sagrađena je u 15. stoljeću. Za vrijeme osmanlijske vladavine u Slavoniji tijekom 16. i 17. stoljeća bila je oštećena, ali je obnavljaju franjevci koncem 17. stoljeća i sa svojim milosnim Gospinim kipom postala je hodočasničkom crkvom u koju su dolazili brojni vjernici. Župnik vlč. Ivan Ereiz ispričao je priču o povijesti crkve, brojnim hodočasnicima koji jačaju i bude ovaj kraj, ali i impozantnoj umjetničkoj zbirci mozaika i vitraja koji krase oltare crkve. Kad izađete iz crkve oduševit će vas i impozantan arboretum. Budući da se Voćin nalazi podno sjeverne strane Papuka, u jednodnevnom izletu iz Suhopolja možete istražiti i Voćin i izletište Jankovac.

A kako završiti vikend u Podravini i Slavoniji? Na putu prema Zagrebu zastanite na još jednom zanimljivom mjestu koje se nalazi u Podravini. Riječ je o rodnoj kući Petra Preradovića (selo Grabrovnica kraj Pitomače) koja je zapravo Interpretacijski centar koji će oduševiti sve generacije. Svakako pogledajte i film, a kako biste bili sigurni da će vrata biti otvorena, najavite svoj dolazak!

I tako, kad je lijepo, vrijeme brzo prođe, što su konstatirale i žene na ovom vikendu. Podravina i Slavonija su istražene, a prije nego li krene sezona godišnjeg odmora, Alma je već osmislila Vikend program u Ozalj 8.-9.7. O njemu, ali i programima koji su planirani za jesen možete pročitati više OVDJE.

Foto: Nikola Zoko