Ogulin će još jednom pokazati zašto je poznat kao zavičaj bajke

festival bajke

Ove godine kultni Ogulinski festival bajke, uz kojeg su odrastale brojne generacije, slavi punoljetnost! Tako će ovaj jedinstveni festival ove godine obilježiti i doživjeti svoje veliko 18. izdanje i to uz najbolji umjetničko-kulturni program do sada prepun bajki, umjetnosti i zabave u samom srcu grada Ogulina i to od 9. do 11. lipnja.

Festival je namijenjen apsolutno svima – djeci, mladima i odraslima, koji će tijekom ove trodnevne manifestacije u Ogulinu doživjeti maštovitu i bajkovitu scenu te svjedočiti događanjima na svakom koraku. A tu su i brojni izvođači koji će sve posjetitelje ovoga grada pod Klekom oduševiti zabavom i pozitivnom energijom. Tako će na različitim festivalskim scenama diljem grada poput Regoča, Đulina vrta, Neve Nevičice, Stribora, Potjeha i Jagora mali i veliki pronaći nešto za sebe. Festival će u petak otvoriti Teatar Canta i bend MeDo, a odigrat će se i interaktivni igrokaz za djecu u režiji šarmantnog dvojca iz Šarenog svijeta.

Uzbudljivi svijet bajki nudi nešto za baš svakoga

Ove godine od predstava nikako se ne smiju propustiti one koje će izvesti Šareni svijet, „Basne za nas danas“ kazališta Prijatelj, „Začarana ljepotica“ Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, „Majčina priča Šume Striborove“ i mnoge druge lutkarskog kazališta Za bregom iz Zagreba, predstavu „Ne može“ koju će izvesti Boom! Teatar također iz Zagreba, kao i plesnu predstavu „Kako si?“ zagrebačke plesne škola Alegria.

Što se tiče kreativnih radionica tu je tradicionalno oslikavanje lica u motivima likova iz bajki, a svakako se ističu i uvijek atraktivna radionica Vilinski kutak već stalne gošće Kate Škugor iz Vodica, drveno-staklena priča, Čarobne riječi vile Kosjenke koju provodi Udruga žena Ogulin, Maštanje u bojama ogulinskog likovnog društva Frankopan, Mala škola novinarstva, Reciklažna gradionica, kao i izrada vilinskih vjenčića te radionica izrade lutaka od vune, uz mnoge druge na programu.

I naravno, nezaobilazno je pripovijedanje bajki po čemu je ovaj festival poseban i u čemu uvijek najviše uživaju najmlađi posjetitelj. Ove godine djeca će moći poslušati Bajkopripovjedalicu Ane Bilić iz Šibenika, najljepše narodne bajke domaćice Sabine Gvozdić, ali i narodne bajke Marine Đorđević iz sarajevskog Udruženja Bajka. „Sunce, mjesec i zvjezdice“ ispripovijedat će Jasna Held iz Dubrovnika, a novost je i kreativno pripovijedanje bajke „Papirnata haljina“ pripovjedačice Sandre Gorete, članice Društva hrvatskih pripovjedača.

festival bajke
Ogulinski festival bajke

Zabava ne staje na tome, jer grad podno Kleka skriva još mnoštvo čari na svojim ulicama! Pokretni photo pointovi, audio-vizualni performansi, veselo festivalsko putovanje na vlakiću Bubi, izložba ptica i teniski turnir za djecu do 9 godina samo su dio bogatog animacijskog programa. A naravno, tu je i tradicionalno polaganje vozačke dozvole za letenje na metli bez čega niti jedno dijete ne napušta bajkoviti Ogulin.

Od gastronomske ponude, svi gosti festivala mogu okrijepu pronaći u restoranu Hotela Frankopan, restoranu Ive, pizzerijama Bonnino, Antica i Klopizza, fast foodu Štross, krčmi Dalmatinac te se zasladiti u slastičarnici Korzo.

Prijevoz Karlekom

Ulaz na Ogulinski festival bajke je besplatan za sve uzraste. Organiziran je i prijevoz Karlekom – vlakom iz Zagreba. Polazak s Glavnog kolodvora u Zagrebu je u 8.27, stajanje je u Remetincu u 8.38, Jastrebarskom 9.04, Karlovcu u 9.25 te je dolazak u Ogulin predviđen u 10.28 sati. Povratak iz Ogulina je u 16.20, vlak je u Karlovcu u 17.13, u Jastrebarskom u 17.33, u Remetincu u 17.54 te u Zagrebu u 18.04 sati. Vlak na ovoj specijalnoj liniji staje i na usputnim kolodvorima i stajalištima prema voznim vremenima objavljenim na web stranici HŽPP-a. Cijene prijevoznih karata su 9 € za odrasle i 5 € za djecu od 6 do 12 godina 5 €. Djeca do 6 godina putuju besplatno (najviše dvoje), a ostala plaćaju 5 €.

Istražite Ogulin – zavičaj bajke!