Kako razlikovati originalni parfem od kopije?

originalni parfem

Nažalost, danas kopije parfema lako pronalaze put do stranica online trgovina, a ponekad i do polica parfumerija s reputacijom i imenom. Drugim riječima, zagriženi ljubitelji parfema trebaju biti na oprezu da ne bi kupili kopiju. A kako znati kupujete li originalni parfem ili kopiju, pročitajte u nastavku.

Ambalaža

Najčešće obraćamo pažnju na papirnatu ambalažu parfema, a rijetko na kvalitetu celofana kojim je obložena. Ali ovo je veliki propust. Kvalitetan brendirani parfem odlikuje se dobrim celofanskim omotom: prilično je gust i prekriva kutiju bez izbočina i drugih nedostataka. Zbog toga je važno obratiti pozornost na linije šavova celofanskog omota. Ako primijetite da su iskrivljeni, slomljeni, neravni ili predebeli, bolje je obratiti pažnju na neki drugi miris ili parfumeriju, savjetuju poznavatelji prilika u svijetu parfemske industrije.

Također, nemojte biti lijeni razmotriti samu kutiju u kojoj se nalazi bočica parfema. Naime, proizvođači je u pravilu nastoje opremiti posebnim dizajnom koji bocu drži u stabilnom položaju i štiti je od mogućih oštećenja. Papir od kojeg je napravljena kutija treba biti bijel, nikako siv, osim ako to nije namjera dizajnera.

Drugačiji dizajn

Vidjeli ste reklamu za parfem i odlučili ste ga kupiti? Radujete se, ali kada uzmete kutiju u ruke, shvatite da je kutija drugačija u nekoliko stavki: slova nisu jednaka, boce su slične, ali vaša nije toliko izdužena? Boja parfema je drugačija nego na reklami… Ovako se lukavi proizvođači igraju nepažnjom kupaca i posuđuju dizajne poznatih marki. Kako bi izbjegli kazneni progon, minimalno ih mijenjaju, ali zadržavaju opću ideju dizajna – onu koja se već uspjela etablirati na tržištu i steći popularnost među kupcima. Dizajn je moćan alat za manipuliranje potražnjom potrošača i trebali biste biti spremni na to.

Serijski broj

Ono što zaista govori o autentičnosti parfema koji ste odabrali je činjenica da ima serijski broj, a broj na bočici mora odgovarati broju na pakiranju.

Nedostaci na bočici

Još jedna važna točka pri provjeri autentičnosti parfema je kvaliteta bočice. Dobro staklo ili metal, glatka površina bez oštećenja – to su znakovi da je original. Ali ako primijetite konture na površini bočice, nerazumljive mrlje ili oštećenja, tada biste trebali ozbiljno razmisliti o kvaliteti odabranog proizvoda. Također je važno obratiti pozornost na poklopac, koji treba biti simetričan i da čvrsto zatvara poklopac raspršivača. Pa, ako je čep asimetričan i to je dio ideje dizajna, tada će, naravno, biti teže utvrditi autentičnost parfema – u ovom slučaju ne zaboravite proći kroz druge materijalne točke.

Boja parfema je ključna

Činjenica je da brendovi rijetko pribjegavaju obilnoj upotrebi tvari za bojenje, tako da izvorni mirisi u pravilu imaju blijedu nijansu, blizu prozirne. A ako je vaš uzorak prepun svijetloplavih, fuksija ili doslovno žutih nijansi, onda je bolje igrati na sigurno i isprobati isti miris, ali na drugom mjestu.

.

Foto: Freepik