Europske zemlje koje treba posjetiti ako imate ograničeni budžet

europske zemlje budžet

Europa se često smatra prilično skupom za putovanja, ali uz malo planiranja, otkrit ćete da postoje mnoge europske zemlje koje su idealne za posjet ako imate ograničen budžet. Od plaža i planina do povijesnih mjesta koja datiraju tisućama godina, Europa nudi odredišta za sve interese i ukuse.

Prema pisanju Travel Awaits, ovo je pet najpovoljnijih europskih zemalja za posjetiti. Savršene su za putnike koji traže kulturu, povijest i prirodne ljepote, a da se ne potroši puno novaca.

Mađarska

Mađarska je jedna od najskupljih zemalja za posjetiti u istočnoj Europi, ali još uvijek jedna od najjeftinijih za posjetiti u cijeloj Europi. Ovdje ćete pronaći bogatu povijest, ali i kozmopolitsku zemlju s uspješnom gastronomskom scenom koju ne želite propustiti.

Glavni grad Mađarske, Budimpešta, divna je kombinacija dvaju povijesnih gradova koji leže jedan nasuprot drugoga na rijeci Dunav. Budim ima svoj povijesni budimski dvorac, a stranu Pešte okružuje impozantna zgrada Parlamenta, prometne ulice i brojne druge zgrade koje zadržavaju stoljetnu arhitektonsku baštinu. Grad je dom dugog popisa besplatnih atrakcija, uključujući šetnju Lančanim mostom preko Dunava i istraživanje područja Castle Hill.

Budimpešta, Mađarska

Iako neke od atrakcija u području dvorca nisu besplatne za posjet, one su još uvijek vrlo pristupačne. Neogotička velika tržnica, najstarija zatvorena tržnica u Budimpešti, odlično je mjesto za traženje povoljnih suvenira i jeftinih grickalica, uključujući mnoge tradicionalne mađarske namirnice. Omiljena brza hrana u zemlji je lángos, vrsta duboko pržene pizze prelivene sirom , umak od rajčice ili kiselo vrhnje. GuruWalk nudi brojne besplatne pješačke ture po Budimpešti koje će vam pomoći da otkrijete sva skrivena blaga grada.

Izvan Budimpešte
Izvan glavnog grada stvari su još jeftinije. Krajolik je šarmantan, s još starijim tradicijama, a da ne spominjemo strast lokalnog stanovništva prema proizvodnji vina i kušanju! Posjetitelji jezerskog ljetovališta Tihany i oni koji idu na planine Bükk radi avanture na otvorenom pronaći će niske cijene tijekom cijele godine.

Savjet više: u lipnju grad Budimpešta sponzorira “Noć muzeja“, gdje možete besplatno posjetiti mnoge gradske znamenitosti.

Portugal

Obilje prirodnih ljepota čini Portugal omiljenim europskim odredištem za odmor. Nažalost, većina posjetitelja ne ide dalje od zlatnih plaža Algarve. Ali ako otputujete malo dublje i ostavite iza sebe gužve, otkrit ćete mnogo više, dok će vaš budžet za odmor biti veći.

Najbolji portugalski gradovi poput Lisabona i Porta nalaze se na popisima većine turističkih ponuda. Putnici s niskim proračunom trebali bi dodati gradove poput Algarvea i Cascaisa u kombinaciju. Ovi su gradovi savršeno mjesto za uživanje u suncu. Dane možete provesti uranjajući u portugalsku kulturu i hranu, a da pritom ne potrošite novac. Možete pronaći povoljan smještaj i jeftinu hranu u mnogim selima i gradovima diljem Portugala. Kozmopolitski gradovi poput Lisabona, Porta i Funchala mogu biti jednako povoljni zahvaljujući širokom rasponu mogućnosti smještaja i restorana.

europske zemlje budžet
Faro, Portugal

Besplatne atrakcije Portugala
Neke od najzanimljivijih destinacija u Portugalu možete besplatno istražiti. To uključuje drevni grad Evora, mjesto svjetske baštine, i Templarski dvorac iz 12. stoljeća te Kristov samostan u gradu Tomaru. Obratite pozornost na besplatne muzeje kao što je Museu Coleção Berardo u Lisabonu ili besplatne pješačke ture u Faru, Algarve. Okrug Faro na jugu popularno je odredište zbog svog zlatnog pijeska, stijena i svjetionika, dok se posjetitelji mogu uputiti na arhipelag Madeira zbog njegovih neravnih vulkanskih planinarskih staza, prekrasne luke i odličnog ronjenja. Ovo pristupačno europsko odredište nudi savršen spoj avanture, opuštanja i kulture

Savjet: najveći troškovi putovanja u Portugal su hrana i smještaj, iako će posjet izvan vrhunca sezone (od lipnja do kolovoza) znatno smanjiti te troškove. Cijene još više padaju između studenog i veljače, iako temperature i dalje ostaju oko 17 stupnjeva.

Slovenija

Slovenija je savršena destinacija za pristupačna putovanja i jedna je od najjeftinijih zemalja za posjetiti u Europi.

Ljubljana
Ljubljana, glavni grad, jedan je od najjeftinijih i najpodcijenjenijih gradova u Europi te jedan od najzanemarenijih glavnih gradova. Lijep je i prepun povijesti, a najbolje od svega je što relativan nedostatak turista znači da su cijene atrakcija i povijesnih mjesta iznenađujuće niske.

Ljubljana također ima reputaciju zelenog grada pogodnog za pješake – Stari grad, dom Ljubljanskog dvorca, Ljubljanske katedrale i Tromostovja (Tromostovje), od 2008. godine je bez automobila. Uz svoje zelene i kulturne inicijative , grad je popularno odredište za restorane i kafiće, a tijekom ljetnih mjeseci mnogi se smjeste uz Ljubljansku rijeku, stvarajući živahnu scenu na otvorenom.

europske zemlje budžet
Ljubljana, Slovenija

Većina posjetitelja dolazi u Sloveniju zbog njezine jadranske obale. Plaža Koper, obližnja plaža Mestna, Mjesečev zaljev i poznato ljetovalište Portorož vrlo su pristupačni u kasno proljeće kada su temperature već ljetne, ali turisti još nisu stigli. Daleko od obale, Bledsko jezero je možda najpoznatija destinacija i jedna od najljepših znamenitosti u zemlji. Ostala povoljna odredišta uključuju srednjovjekovni grad Piran, utvrđeno selo Štanjel i Nacionalni park Triglav, gdje možete pješačiti do vrha planine Triglav.

Zima u Sloveniji
Ne propustite Sloveniju ni za zimsko putovanje. Ako tražite neka od najboljih skijališta u Europi, vrijedi razmisliti o ovoj zemlji. Prekrasna odmarališta poput Kranjske Gore mogu se pohvaliti cijenama znatno nižim od svojih francuskih i austrijskih pandana. A ako već ne znate skijati, uvijek se možete prijaviti na satove u lokalnoj školi skijanja.

Slovačka

Jedna od najjeftinijih zemalja u srednjoj Europi za posjetiti, Slovačka ima mnogo toga za ponuditi, ne samo u svojim većim gradovima kao što je Bratislava, već posebno u svojim manjim mjestima. Turisti će otkriti da će im novac za odmor ovdje donijeti prilično više nego u mnogim drugim europskim odredištima. Slovačka je dom brojnih mjesta svjetske baštine UNESCO-a, dvoraca i spomenika — sve je besplatno ili vrlo jeftino za razgledavanje.

Bratislava
Glavni grad Slovačke, Bratislava, najskuplje je odredište u zemlji, No čak i ovdje možete svoje putovanje održati jeftinim tako što ćete iskoristiti mnoge besplatne stvari koje grad nudi. Bratislava je relativno mala i lako se može istražiti pješice, a osim brojnih galerija, raširenih po cijelom gradu, Bratislava je i dom mnoštva ulične umjetnosti i skulptura. Pridružite se besplatnom obilasku alternativne ulične umjetnosti u Bratislavi kako biste doživjeli grad u potpunosti.

europske zemlje budžet
Bratislava, Slovačka

Izvan Bratislave
Izvan grada su hrana i smještaj još jeftiniji. Slovačka ima nevjerojatan krajolik, s puno prostora za istraživanje, posebno u planinama Visoke Tatre, najvišim planinama u zemlji i golemom nacionalnom parku sa stotinama milja pješačkih staza. U Slovačkoj su svi nacionalni parkovi besplatni.

Savjet: Bratislava je udaljena samo sat vremena vožnje vlakom od Beča.

Crna Gora

Ovo je izuzetno pristupačna destinacija, ali budite spremni platiti nešto više za stvari poput smještaja. Crna Gora je skupa onoliko koliko joj vi dozvolite. Ako želite jeftino putovanje, vjerojatno biste mogli posjetiti Crnu Goru sa samo 20 Eur dnevno. No ako želite dati sve od sebe i uživati u luksuznom odmoru, mogli biste potrošiti i 200 Eur. Međutim, ako ste negdje u sredini, onda ćete i to pronaći.

U usporedbi s drugim mediteranskim zemljama, kroz Crnu Goru je lako putovati bez velikih troškova. Većina putnika posjećuje gradove duž obale, kao što su Budva, Herceg Novi i Kotor, ali postoji mnoštvo drugih mjesta za istraživanje. Ada Bojana, mali otok udaljen od skupih obalnih gradova, glavno je odredište za kitesurfing i lijepo ljetno odredište s vrlo pristupačnim cijenama.

Kotor, Crna Gora

Aktivnosti na otvorenom
Pješačite kroz neke od crnogorskih nacionalnih parkova i doživite pogled na brda i planine ove lijepe zemlje. Što dublje uđete u Crnu Goru, to je jeftinije. Cijene se prepolove, a gostoprimstvo se udvostruči čim se udaljite od obale. Stoga nemojte preskočiti zeleno srce zemlje, gdje ćete pronaći surove planine, ledenjačka jezera i gradove zaštićene UNESCO-m. Crno jezero, planinsko jezero okruženo dubokom zeleno-plavičastom šumom, zapanjujuće je odredište za planinarenje i kupanje i potpuno je besplatno za posjet.

Kada putujete Europom, očekivati je da gradovi poput Pariza, Berlina i Londona neće biti jeftini za posjetiti. No postoji niz relativno povoljnih zemalja koje možete i trebate dodati u svoj plan puta, samo se pobrinite odabrati one prave! No kamo god odlučite otići i što god odlučite raditi na svom europskom odmoru, ne sumnjamo da ćete imati lijepe uspomene.

Foto: Unsplash